België en favorieten door naar finale Songfestival

Songfestival De eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival vond plaats voor 3.500 fans in Ahoy. Naast België bereikten dinsdagavond ook onder anderen favoriet Malta, Cyprus en Oekraïne de finale.
Hooverphonic uit België met het nummer The Wrong Place tijdens de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival.
Hooverphonic uit België met het nummer The Wrong Place tijdens de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival. Foto Sander Koning/ANP

De Belgische band Hooverphonic is een van de tien acts die zich dinsdagavond hebben geplaatst voor de finale van het Eurovisie Songfestival. Kijkers thuis en de internationale vakjury gaven het nummer The Wrong Place voldoende stemmen.

Lux et Libertas Lees ook dit commentaar: Songfestival is viering van diversiteit en gekkigheid

Naast België haalden ook Noorwegen, Israël, Rusland, Azerbeidzjan, Malta, Litouwen, Cyprus, Zweden en Oekraïne een finaleplaats in het met 3.500 fans gevulde Ahoy in Rotterdam. Zes landen werden uitgeschakeld in de eerste halve finale: Slovenië, Australië, Noord-Macedonië, Ierland, Kroatië en Roemenië.

Donderdag is de tweede halve finale en dan plaatsen zich nog eens tien landen voor de finale van zaterdag. Nederland is daar als gastland automatisch voor geplaatst. Jeangu Macrooy zal dan zijn nummer Birth Of A New Age ten gehore brengen. Ook de zogeheten ‘big five’ Frankrijk, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Italië treden zaterdag sowieso op en hoeven niet mee te doen aan de halve finales.