Volt geeft geen voorzet voor coalitie, Baudet vreest ‘partijkartelcoalitie’

Volt-leider Dassen op bezoek bij informateur Hamer.
Volt-leider Dassen op bezoek bij informateur Hamer. Foto David van Dam

Volt-leider Laurens Dassen heeft níet met informateur Mariëtte Hamer gesproken over welke partijen volgens hem plaats moeten nemen in de coalitie. Wel heeft hij kenbaar gemaakt zelf niet mee te willen regeren, zo zei hij achteraf tegenover de pers. „We hebben aangegeven dat dat nu niet onze ambitie is”, zei Dassen. Wel wil hij „constructief vanuit de oppositie” werken. Verder zei Dassen dat de klimaatcrisis de komende tijd een van zijn belangrijkste prioriteiten zal zijn.

Thierry Baudet van Forum voor Democratie was maandagavond de laatste fractievoorzitter die op gesprek ging bij de informateur. Achteraf zei hij te vrezen dat er opnieuw „een partijkartelcoalitie” zal komen. Verder heeft Baudet bij Hamer gepleit voor de invoering van referenda - een van de punten op zijn verkiezingsprogramma.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Volt geeft geen voorzet voor coalitie; Baudet vreest ‘partijkartelcoalitie’