Ondernemersvertrouwen voor het eerst sinds pandemie weer positief

De Kalverstraat in Amsterdam. Een verklaring voor het toegenomen ondernemersvertrouwen is de versoepeling van de coronamaatregelen.
De Kalverstraat in Amsterdam. Een verklaring voor het toegenomen ondernemersvertrouwen is de versoepeling van de coronamaatregelen. Foto Remko de Waal/ANP

Voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis hebben ondernemers in Nederland weer voorzichtig vertrouwen in de toekomst. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat de stemming in het bedrijfsleven sinds 2008 peilt. De zogenoemde stemmingsindicator lag aan het begin van het tweede kwartaal op 2,3 - voor het eerst sinds de crisis boven de 0. Precies een jaar geleden lag dit getal op een historisch dieptepunt van -37,2.

„Een stemmingsindicator van 0 houdt in dat optimisten en pessimisten in het bedrijfsleven elkaar in evenwicht houden”, licht hoofdeconoom bij het CBS Peter Hein van Mulligen toe. Dat die eersten nu in de meerderheid zijn, heeft volgens hem te maken met de versoepelingen van de coronamaatregelen en de voortgang in de vaccinatiecampagne. Wel benadrukt hij dat de waarde van 2,3 het resultaat is van sterke verschillen in vertrouwen tussen bedrijfstakken onderling. Zo ligt het vertrouwen in de horeca op ruim -30, terwijl groothandels (12,3), IT-bedrijven (4,9) en de bouwsector (14,3) „het wel weer zonnig inzien”.

Ondernemers werd dit kwartaal ook gevraagd in hoeverre zij belemmeringen ervaren door de Brexit. Iets meer dan de helft van hen drijft weleens handel met het Verenigd Koninkrijk. 24 procent van de ondernemers stelt last te hebben van additionele administratieve taken, zoals het moeten aanvragen van extra certificaten. 15 procent zegt extra kosten te maken door bijvoorbeeld in- en uitvoerheffingen. Volgens Van Mulligen heeft dit een beperkt effect op het ondernemersvertrouwen.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Weekcijfers RIVM: kwart minder nieuwe positieve coronatests