Zo’n 6.000 migranten ongehinderd naar Spaans gebied in Marokko

Migratie Marokko heeft weinig gedaan om de uittocht van een recordaantal van zo’n 6.000 migranten naar het Spaanse Ceuta tegen te houden.

Migranten steken via zee over van Marokko naar het Spaanse gebied Ceuta, 17 mei.
Migranten steken via zee over van Marokko naar het Spaanse gebied Ceuta, 17 mei. Foto Antonio Sempere/AP

Circa 6.000 migranten hebben op maandag en dinsdag vanuit Marokko via de zee de Spaanse exclave Ceuta bereikt, een recordaantal. Daaronder zouden zich ongeveer 1.500 minderjarigen bevinden. Een persoon kwam om het leven tijdens de oversteek. Dit heeft een woordvoerder van de Spaanse regering bevestigd. De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft vanwege de grote toestroom aan migranten een werkbezoek aan Parijs afgezegd.

In Ceuta is dinsdagochtend het Spaanse leger ingezet om de orde te bewaken en te helpen bij de opvang van de aangekomen migranten, meldden Spaanse media. Het Rode Kruis controleerde de medische toestand van de mensen, die naar een opvangcentrum zijn overgebracht.

De Marokkaanse grensbewakers zouden de groep, die zwemmend of lopend tijdens eb overkwam, vrijwel ongehinderd doorgang hebben verleend. Het aantal migranten dat zo op één dag de oversteek wist te maken is zeer opmerkelijk. Zeker omdat de grens tussen Marokko en het ‘stukje’ Spanje in Marokko vanwege corona sinds maart vorig jaar volledig dicht zit.

Volgens de Spaanse krant El País zou Marokko mogelijk geweigerd hebben in te grijpen uit woede over de wijze waarop Spanje toegang heeft geboden aan Polisario-leider Brahim Ghali. Deze door Marokko gezochte ‘onafhankelijkheidstrijder’ werd vorige maand op een vals paspoort naar een Spaans ziekenhuis gesmokkeld om aldaar te kunnen herstellen van een coronabesmetting.

De Westelijke Sahara is al decennia een bron van spanningen tussen Spanje en Marokko. De annexatie van het grote woestijngebiedgebied door Marokko kreeg de afgelopen tijd steeds meer internationale erkenning, ook door de Verenigde Staten. Spanje is tegen een dergelijke erkenning.