Brieven

Brieven 17/5/2021

Altamont-festival

Zelfverdediging

In zijn interview met Graham Nash verwijst Jan Vollaard naar het Altamont-festival omdat daar „een gewelddadig einde aan de idylle van love & peace” kwam (‘Déjà Vu’ is het psalmenboek voor de hippiegeneratie, 6/5). Hij schrijft: „Tijdens een concert van de Rolling Stones werd voor de ogen van Mick Jagger een man vermoord door de Hells Angels, ingehuurd als ordedienst door de Stones zelf.” Er is een film gemaakt van het festival en het optreden van de Stones. Daarop is duidelijk te zien dat Meredith Hunter, een 18-jarige Afro-Amerikaanse student, een revolver tevoorschijn haalde en die op het podium richtte. Hierop kwam Alan Passaro, een van de Hells Angels, in actie. Met een dolk stak hij Hunter neer en die stierf ter plekke. Passaro werd nooit vervolgd voor het doden van Meredith Hunter omdat hij had gehandeld uit zelfverdediging.

Maarssen

Cultuur

Kijk naar Frankrijk

Het probleem van het merendeel van onze volksvertegenwoordigers is dat ze zelf weinig gecultiveerd zijn, geen interesse hebben in kunst en er dus ook het nut niet van inzien (‘Opmerkingen De Jonge waren sneer naar de kunst’, 14/5). Sinds 1995 is langzaam een kaalslag ingezet op het gebied van kunst in Nederland. Publieke muziekscholen, theaterinstellingen, orkesten etcetera, zijn verdwenen. Dat heeft een funest effect gehad op het algemeen ontwikkelingsniveau van de jongste generaties, nu ook onze volksvertegenwoordigers. Het feit dat artiesten nog altijd gezien worden als mensen die hun hand ophouden en daarom maar in een zzp-kader geplaatst moeten worden is een aberratie, waar de liberale wil van VVD, PVV en CDA achter zit. Een kunstenaar heeft tijd nodig om te scheppen en zijn oeuvre is de broodnodige spiegel waarin de samenleving dagelijks zou moeten kijken. De samenleving moet de durf tonen daarvoor de hand in de buidel te steken. Zelf werkzaam in Frankrijk als kunstenaar, schaam ik me voor wat in Nederland de maatstaf is geworden. Ik hoop dat het komend kabinet het roer zal omgooien en het Franse unieke systeem van ‘intermittence du spectacle’ zal bestuderen. Het zou Nederland goed doen.

Montfaucon

Wybren van Haga

Achttien partijen

En nu dus achttien partijen in de Kamer. Natuurlijk zijn het gepassioneerde minderheden die ons vooruit helpen, ook in ’s land vergaderzaal. Maar enige begrenzing zou toch gevonden moeten kunnen worden in de programmatische verschillen tussen al die clubs. Nieuw is een mission statement van afgescheiden Kamerleden (Van Haga c.s.) waarin trouw wordt gezworen aan het programma van de ‘moederpartij’ (FVD). Als stijl en toon de nieuwe politieke scheidslijnen zijn, kunnen we nog wat tegemoet zien.

Molenhoek

Conflict Israël-Palestina

Opportunistisch gedrag

Zoals gebruikelijk wijst Israël louter op de ‘immense’ schade die is veroorzaakt door de Palestijnen. Niemand wil of durft te spreken over de oorzaak die aan dit conflict in Israël en de Palestijnse gebieden ten grondslag ligt. De oorzaak van het conflict doet denken aan die van het conflict in 2000, toen Sharon de Tempelberg bezocht en daarmee de woede op de hals haalde van de Palestijnen. Ook toen ging het over een man die coûte que coûte premier wilde worden. Het wordt tijd dat er een leider opstaat die keuzes maakt, ingrijpende beslissingen durft te nemen die uiteindelijk voor de toekomst voor eenieder het beste zullen zijn. Geen opportunistisch gedrag. Grote leiders als Sadat en Rabin die zichzelf opofferden en altijd herinnerd zullen worden.

Oegstgeest

Correcties&aanvullingen

Meerkoetnest

De foto bij het artikel Zwerfafval als bron van nestmateriaal (14/5, p. 20) is gemaakt door Auke-Florian Hiemstra, niet door Getty Images.

Middageditie

Door een productiefout stond vrijdag 14 mei bij een gedeelte van de oplage van NRC Handelsblad de verkeerde masthead meegekomen. Daardoor stond abusievelijk op de voorpagina dat het om de ochtendeditie van NRC ging terwijl het de middageditie betrof.