‘Nederland stuurt 700.000 vaccins naar Suriname’

Archiefbeeld van Surinamers die wachten tot ze een supermarkt in Paramaribo kunnen betreden.
Archiefbeeld van Surinamers die wachten tot ze een supermarkt in Paramaribo kunnen betreden. Foto Ranu Abhelakh/ANP

Nederland gaat 700.000 vaccins tegen Covid-19 naar Suriname sturen. Dat meldt de Volkskrant zaterdagavond op basis van bronnen binnen de Nederlandse en de Surinaamse regering. Met de Nederlandse hulp moet iedere Surinamer van 18 jaar of ouder ingeënt kunnen worden.

Komende week zal gesproken worden over de precieze invulling van de steun. Zo is vooralsnog niet bekend wanneer de vaccins overgebracht zullen worden en om welk vaccin het gaat. Naar alle waarschijnlijkheid zal Nederland ook helpen bij de logistiek van de vaccinatiecampagne en praktische zaken als koelmateriaal leveren.

Afgelopen week maakte de Surinaamse minister van Gezondheidszorg Amar Ramadhin in de Volkskrant bekend dat Suriname Nederland enkele weken daarvoor had gevraagd om hulp bij het vaccineren, maar wekenlang geen reactie kreeg. Nadat de Surinaamse minister de publiciteit opzocht, stelde de Nederlandse Volksgezondheidsminister Hugo de Jonge (CDA) dat hij in gesprek zou gaan met Suriname vanwege de „speciale relatie” die Nederland heeft met de voormalige kolonie.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: ‘Nederland stuurt 700.000 vaccins naar Suriname’