26 doden door nachtelijke aanvallen op Gaza en Tel Aviv, Israël treft huis Hamas-leider

Israël-Palestina Zeker 26 Palestijnen kwamen om bij luchtaanvallen op de Gazastrook. In Tel Aviv renden mensen opnieuw naar schuilkelders. Eerder op de avond belde president Biden met de Israëlische premier Netanyahu en de Palestijnse president Abbas.
Lichamen van omgekomen Palestijnen worden vervoerd langs een verwoest gebouw.
Lichamen van omgekomen Palestijnen worden vervoerd langs een verwoest gebouw. Foto Mohammed Salem/Reuters

Israël heeft zaterdagnacht de woning van de leider van Hamas in de Gazastrook, Yahya al-Sinwar, gebombardeerd bij een reeks luchtaanvallen. Hamas vuurde kort daarvoor raketten af op Tel Aviv, bij de aanhoudende strijd tussen Israël en de Palestijnse militie. Dat melden internationale persbureaus.

Zeker 26 Palestijnen kwamen om door de luchtaanvallen op de Gazastrook, aldus het ministerie van Volksgezondheid tegenover AP. Daarnaast zouden vijftig anderen gewond zijn geraakt bij de nachtelijke bombardementen. Al-Sinwar leidt sinds 2017 de politieke en militaire vleugels van Hamas in Gaza. Zijn lot is nog onbekend.

In Tel Aviv en de zuidelijke stad Beersheba renden Israëliërs naar schuilkelders in reactie op het luchtalarm. Door de raketaanvallen raakten tien mensen gewond. Eén man kwam zaterdag om het leven toen een raket zijn huis raakte in een buitenwijk van Tel Aviv.

Zowel Israël als Hamas heeft zaterdag verklaard de strijd, die een zevende dag is ingegaan, te zullen voortzetten. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zaterdagavond in een televisietoespraak gezegd dat zijn leger „met volledige kracht” en zolang het nodig is door zal gaan met de strijd tegen Hamas. Intussen heeft de voorzitter van Hamas, Ismail Haniyeh, tijdens een pro-Palestijnse bijeenkomst in Qatar gezegd eveneens door te zullen strijden. Hij zei bovendien dat het Palestijnse „verzet zal toenemen” als Israël doorgaat met de luchtaanvallen.

Zorg over burgerslachtoffers

Eerder op zaterdagavond belde de Amerikaanse president Joe Biden zowel premier Netanyahu als de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Tegen Netanyahu zou Biden hebben gezegd dat hij bezorgd is over de hoge aantallen burgerdoden die de afgelopen dagen zijn gevallen – aan Palestijnse zijde stierven zeker 149 mensen, onder wie 41 kinderen. Hij sprak echter ook zijn „sterke steun” uit aan Israël en het recht van dat land om zich „te verdedigen tegen de raketaanvallen van Hamas”.

Verder zou de Amerikaanse president tegenover Netanyahu zijn zorgen hebben geuit over het bombardement op een flatgebouw waarin meerdere nieuwsorganisaties gevestigd waren. Netanyahu zou Biden beloofd hebben burgerslachtoffers zoveel mogelijk te voorkomen; dit herhaalde hij enkele uren later in zijn televisietoespraak.

Lees ook Israël bombardeert redactiegebouw internationale media in Gaza-stad

Biden en Abbas

Het was voor het eerst sinds Biden aantrad als president dat hij een gesprek met Abbas voerde. De Democraat heeft volgens de persbureaus onderstreept dat Hamas moet stoppen met het afvuren van raketten op Israël. Hij zou echter ook hebben uitgesproken dat hij de banden met de Palestijnen wil aanhalen en op zoek wil naar een langdurige oplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict.

Lees ook: Israëlisch conflict is niet langer een sleutelkwestie

Sinds maandag is het geweld in de regio weer flink opgelaaid. Nadat een aantal Palestijnse gezinnen in Oost-Jeruzalem dreigde uit hun huis te worden gezet mondden protesten uit in confrontaties tussen Palestijnse demonstranten en de Israëlische politie. Hierop begon Hamas met het afvuren van talloze raketten op doelen in heel Israël, die veelal onderschept worden door het luchtafweersysteem de IJzeren Koepel. Israël reageert met verwoestende luchtaanvallen. Aan Israëlische zijde zijn tien dodelijke slachtoffers gemeld, onder wie twee kinderen. In Gaza vielen minstens 145 doden, waaronder 41 kinderen en 23 vrouwen.

Dit bericht is zondagochtend om 4.00 uur en om 11.00 uur geactualiseerd. De nachtelijke aanvallen zijn toegevoegd, en de aantallen slachtoffers zijn bijgesteld.