Israël bombardeert redactiegebouw internationale media in Gaza-stad

Geweld Al Jazeera ziet in de aanval op het redactiegebouw in Gaza-stad een poging van Israël om media de mond te snoeren. Ook AP reageert geschokt op het bombardement.
Het gebouw waarin onder meer Al Jazeera en persbureau AP gevestigd zijn, bezwijkt na het bombardement.
Het gebouw waarin onder meer Al Jazeera en persbureau AP gevestigd zijn, bezwijkt na het bombardement. Foto Mohammed Salem/Reuters

Het Israëlische leger heeft zaterdag een pand in Gaza-stad gebombardeerd met de lokale kantoren van verscheidene internationale mediaorganisaties. In het gebouw bevonden zich onder meer afdelingen van persbureau The Associated Press (AP) en van zender Al Jazeera, melden die twee media. Het bombardement werd van tevoren aangekondigd, zodat het gebouw op tijd kon worden ontruimd; er zijn voor zover bekend dan ook geen slachtoffers gevallen. Wel is het twaalf etages hoge gebouw volledig verwoest.

Volgens het Israëlische leger voerde de Palestijnse militante beweging Hamas militaire operaties uit vanuit het gebouw. Daarom zou het gerechtvaardigd zijn geweest om het kantoorgebouw aan te vallen. „Als Hamas een hoog gebouw gebruikt voor militaire doeleinden, wordt dat een legitiem militair doelwit”, aldus het leger in een verklaring op Twitter.

Geschokte reacties

Topman van AP Gary Pruitt zei zaterdagmiddag in zijn reactie „gechoqueerd” te zijn over het bombardement. Hij benadrukt dat Israël „wist waar ons kantoor gevestigd was en dat er journalisten ter plekke waren”. Een tiental journalisten kon net op tijd geëvacueerd worden, aldus Pruitt. Hij noemt de aanval op het redactiegebouw een „ontzettend verontrustende ontwikkeling”. „De wereld zal minder weten over wat er gebeurt in Gaza vanwege wat er vandaag is gebeurd.”

Ook Al Jazeera reageert geschokt. Directeur-generaal Mostafa Souag noemt het bombardement tegenover persbureau AFP een „flagrante schending van de mensenrechten” en een oorlogsmisdrijf. Souag ziet in de aanval een poging van Israël om de media het zwijgen op te leggen. Al Jazeera wil Israël aanklagen voor de aanval.

Vanuit het buitenland wordt eveneens verontrust gereageerd. Zo heeft het Witte Huis bekendgemaakt dat de Amerikaanse autoriteiten na het bombardement contact hebben gelegd met hun Israëlische tegenhangers. „We hebben gecommuniceerd dat het waarborgen van de veiligheid en beveiliging van journalisten en onafhankelijke media een hoofdverantwoordelijkheid is.” Ook heeft president Joe Biden zaterdagavond zowel met de Israëlische president Benjamin Netanyahu als de Palestijnse leider Mahmoud Abbas gesproken.

Secretaris-Generaal Antonio Guterres is „diep verontrust” door de aanval op het gebouw, liet een woordvoerder weten.

Lees ook: Volgt er op de oplopende strijd een oorlog?

VN uiten zorgen

De aanval op het redactiegebouw is niet de enige die tot veel reacties leidt. Eerder op zaterdag voerde het Israëlische leger een aanval uit op een dichtbevolkt vluchtelingenkamp in Gaza. Daarbij zouden tien leden van een Palestijnse familie zijn omgekomen. De meeste van hen waren kinderen, aldus AP. Het was de dodelijkste aanval sinds het geweld eerder deze week oplaaide in Israël en de Gazastrook. Tot zaterdagmiddag zijn aan Palestijnse zijde zeker 139 mensen om het leven gekomen, onder wie bijna veertig kinderen. Israël heeft negen doden gemeld, onder wie twee kinderen.

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties Michelle Bachelet heeft Israël en Hamas zaterdag opgeroepen hun aanvallen te staken en de leiders opgedragen te stoppen met „opruiende retoriek”. Volgens Bachelet maakt zowel Hamas als het Israëlische leger zich mogelijk schuldig aan oorlogsmisdaden met hun aanvallen op burgers.

Bachelet uitte verder zorgen over rechts-extremistische groeperingen in Israël die elkaar oproepen om Palestijnen aan te vallen en over buitenproportioneel politiegeweld tegenover Palestijnse burgers. „Ik herinner de regering van Israël aan haar plicht om al haar inwoners en burgers te beschermen zonder discriminatie wegens hun nationaliteit, hun religieuze of etnische afkomst, en om gelijke behandeling voor de wet te waarborgen.”

Twitter avatar UNHumanRights UN Human Rights Amid increasing bloodshed, incitement, volatility in occupied #Palestine and #Israel, UN Human Rights @mbachelet calls for strict respect for international law and appeals to all sides to take steps to de-escalate the increasingly alarming situation.
👉 https://t.co/pjWJpWNRKn https://t.co/TmOovDevQB

Ontstaan geweld

De laatste escalatie van het geweld in het gebied ontstond vanuit woede over de geplande uitzetting van Palestijnse families in de wijk Sheikh Jarrah in Oost-Jeruzalem, die plaats moesten maken voor Joodse kolonisten. Veel Palestijnen gingen de straat op om ertegen te demonstreren, waarbij sommigen geweld gebruikten tegen Israëlische kolonisten en politieagenten. Ook rondom de Al-Aksamoskee in Oost-Jeruzalem werd gedemonstreerd. Hierbij kwam het meermaals tot confrontaties tussen Palestijnse betogers en de Israëlische politie en raakten honderden mensen gewond.

Uiteindelijk trad de politie hard op, in en om de moskee, onder meer met de inzet van traangas, rubberen kogels en flitsgranaten. Dit optreden vergrootte de woede alleen maar bij veel Palestijnen, die de moskee als heilig beschouwen. Hamas eiste daarom dat de Israëlische politie zich zou terugtrekken, en begon toen dat niet gebeurde maandag met het afvuren van inmiddels honderden raketten op doelen in heel Israël. Hierop reageerde het Israëlische leger met luchtaanvallen, waar zaterdagmiddag nog geen eind aan leek te komen.

Lees ook: Spanningen tussen Joodse en Palestijnse burgers zetten Israëlische steden in brand