Cicaden

Miljardenkoor barst los

Foto Carolyn Kaster / AP

Zeventien jaar leefden ze ondergronds van sappen uit plantenwortels. Maar deze lente gebeurt het: miljarden cicaden in de Verenigde Staten komen bovengronds om zich voort te planten.

Periodieke cicaden bestaan uit meerdere soorten van het geslacht Magicicada. De massale opkomst van cicaden wordt gezien als groepsbescherming: een cicade in z’n eentje is met zijn felle en luide verschijning een makkelijke prooi.

Na hun verschijning vervellen de nimfen (foto) en gaan ze hun laatste, volwassen levensfase in. Mannetjes vliegen de boomtoppen in om te gaan ‘zingen’. Vrouwtjes boren na de paring gaten in dunne twijgen, waarin ze hun eitjes leggen. Uitgekomen nimfen vallen uit de bomen en graven zich in, het begin van hun 17-jarige ondergrondse bestaan. Het geluid van het miljardenkoor verdwijnt vanzelf: na een paar weken sterven de cicaden even massaal als dat ze opkwamen.