De Amerikaanse dokter Mayank Amin verrast een bewoner in Trappe, Pennsylvania door verkleed als Superman met het Moderna-vaccin op haar stoep te verschijnen.

Foto Hannah Beier / Reuters

Superman probeert de wereld te redden van de coronapandemie

Is het een vogel? Is het een vliegtuig? Nee, het is dokter Mayank Amin in Supermankostuum, aan de voordeur van een patiënt met een tas Pfizer.

Amin is eigenaar van Skippack Pharmacy in Pennsylvania. Hij vaccineerde al meer dan 15.000 mensen, altijd verkleed als Superman. De acties van Amin zijn ludiek, maar niet uniek. Overal ter wereld verbinden mensen de Covid-bestrijding met Superman.

In Chili verkleedde een man zich als Superman – compleet met onderbroek over broek – om met zijn moeder mee te gaan naar de vaccinatiestraat. In Nederland, op de Amsterdamse NDSM-werf, maakt straatkunstenaar Fake een metershoge muurschildering van een verpleegkundige, met op het mondmasker de karakteristieke letter S. De schildering ging viral, en werd zelfs geprojecteerd op de muren van een New Yorks ziekenhuis. En dan zijn er nog talloze wereldwijde muurschilderingen van zorgmedewerkers die hun shirt opentrekken, om het Supermansymbool te onthullen dat onder het Covid-kostuum schuilgaat.

Superman was de eerste stripheld met bovennatuurlijke krachten. Uitgerust met laserogen, kogelwerende huid, vliegkrachten en bovenmenselijke kracht. Andere superhelden zijn gecompliceerd. Ze vechten tegen hun menselijke tekortkomingen: arrogantie, trots, angst.

Superman staat daar boven. Hij is geen persoon, geen karakter, maar een symbool in latex. In zijn laatste film zei hij het zelf: dat logo op zijn borst ís niet de letter S, het is een symbool van hoop.

Een Filipijnse leraar desinfecteert een Superman-standbeeld op een schoolplein in hoofdstad Manilla. In het de Filipijnen treedt de politie hard op tegen burgers die de coronamaatregelen overtreden, onder andere met lijfstraffen. Foto Danny Pata/EPA

De Britse spoorwegbeheerder Network Rail liet een kunstenaar een muurschildering maken op een spoorbrug in het Londense district Waterloo. Lionel Stanhope schilderde een afbeelding van een persoon die zijn vest opent en in Superman-stijl de letters ‘NHS’ op de borst heeft staan, verwijzend naar de National Health Service. Het is een blijk van waardering voor het zorgpersoneel in onder andere het nabijgelegen St. Thomas Hospital. Foto Guy Bell / Getty Images

Een als Superman verklede man begeleidt zijn moeder naar het vaccinatiecentrum in Santiago, Chili. Het Zuid-Amerikaanse land behoort tot een van de snelst vaccinerende landen ter wereld. Inmiddels heeft meer dan veertig procent van de bevolking minstens één prik gehad. Foto Alberto Valdes /EPA

In het Turkse Aydin worden de dokters en verpleegkundigen gezien als superhelden. Medicus Fatih Olmez bracht zijn collega’s van het Adnan Menderes University (ADU) ziekenhuis een eerbetoon met zijn schildering. Foto Ferdi Uzun/ Anadolu Agency via Getty Images

Een levensgroot Superman-standbeeld wordt in april 2020 geveild in Yorkshire, een graafschap in het Verenigd Koninkrijk. De opbrengst ging naar de NHS Charity Foundation, bedoeld voor een snel herstel van de coronacrisis. Foto Charlotte Graham/ REX

David Duddy, zijn vrouw Emma en hun kinderen Ethan (6) en Grace (4) poseren in 2020 naast een van hooi gemaakte Superwoman, Iron Man en Wonder Woman. De superhelden zijn zo’n 3,65 meter hoog en ontworpen door Shauneen Kilpatrick in County Tyrone, Noord-Ierland. Met haar creatie wilde Kilpatrick mensen eraan herinneren dat ,,we samen supersterk zijn” in de strijd tegen het coronavirus. Foto ANP

Straatkunstenaar Fake maakte een kunstwerk van een verpleegster als Superwoman op de NDSM-werf in Amsterdam. Foto Berlinda van Dam / ANP

De als Superman uitgedoste Jeferson Alves uit Brazilië staat met z’n driejarige zoontje Jonathan Miguel op een straat in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia. In zijn handen houdt hij een bord met de tekst: ‘Help me een basisvoedselpakket te kopen. De 35-jarige man verloor zijn baan door de pandemie. Foto Eraldo Peres / AP

Graffiti-artiest Uzey schilderde een verpleegkundige met een mondmasker en een Superman-logo op haar borst op een muur in het Duitse Hamm. Foto Sasacha Steinbach / EPA