Laatste nieuws coronacrisis

‘Nederland stuurt 700.000 vaccins naar Suriname’

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

Dit blog van zaterdag 15 mei over de uitbraak van het coronavirus is gesloten.

Lees hier verder in het blog van zondag 16 mei

‘Nederland stuurt 700.000 vaccins naar Suriname’

Nederland gaat 700.000 vaccins tegen Covid-19 naar Suriname sturen. Dat meldt de Volkskrant zaterdagavond op basis van bronnen binnen de Nederlandse en de Surinaamse regering. Met de Nederlandse hulp moet iedere Surinamer van 18 jaar of ouder ingeënt kunnen worden.

Komende week zal gesproken worden over de precieze invulling van de steun. Zo is vooralsnog niet bekend wanneer de vaccins overgebracht zullen worden en om welk vaccin het gaat. Naar alle waarschijnlijkheid zal Nederland ook helpen bij de logistiek van de vaccinatiecampagne en praktische zaken als koelmateriaal leveren.

Afgelopen week maakte de Surinaamse minister van Gezondheidszorg Amar Ramadhin in de Volkskrant bekend dat Suriname Nederland enkele weken daarvoor had gevraagd om hulp bij het vaccineren, maar wekenlang geen reactie kreeg. Nadat de Surinaamse minister de publiciteit opzocht, stelde de Nederlandse Volksgezondheidsminister Hugo de Jonge (CDA) dat hij in gesprek zou gaan met Suriname vanwege de „speciale relatie” die Nederland heeft met de voormalige kolonie.

Archiefbeeld van Surinamers die wachten tot ze een supermarkt in Paramaribo kunnen betreden. Foto Ranu Abhelakh/ANP

Poolse delegatie Songfestival in quarantaine wegens positieve test

De volledige Poolse delegatie voor het Eurovisie Songfestival zit momenteel in quarantaine omdat een van de leden zaterdag positief is getest op het coronavirus. Dat heeft de organisatie bekendgemaakt. Dit betekent dat de hele delegatie, inclusief zanger Rafal Brzozowski, morgen niet aanwezig zal zijn bij de openingsceremonie.

De persoon in kwestie had een positieve sneltest afgelegd, en heeft nu ook een PCR-test gedaan. De uitslag hiervan is nog niet bekend. Ook bij de andere delegatieleden is een PCR-test afgenomen. Mochten er daadwerkelijk sprake zijn van besmettingen, dan is de kans groot dat Polen donderdag niet kan optreden tijdens de tweede halve finale van het Songfestival. In dat geval zal een opname van een repetitie getoond worden.

Het Eurovisie Songfestival begint zondag officieel met het zogenoemde Turquoise Tapijt-evenement. De delegaties van de 37 overgebleven deelnemende landen zullen per schip aankomen in Rotterdam en dan de pers te woord staan. Dinsdag vindt de eerste halve finale plaats, donderdag de tweede en zaterdag is de dag van de grote finale.

Lees ook deze reportage: Naast alle symboliek is er bij Jeangu Macrooy die onfeilbare zang

Het podium in Ahoy Rotterdam. Foto Patrick van Emst/ANP

RIVM meldt 4.520 positieve coronatests, fors minder dan vrijdag

Bij het RIVM zijn afgelopen 24 uur 4.520 positieve coronatests geregistreerd. Dat heeft de rijksdienst zojuist bekendgemaakt. Dit zijn er fors minder dan vrijdag, toen 5.608 positieve tests werden vastgesteld. De daling die al enkele dagen te zien is, lijkt hiermee door te zetten. Het RIVM maakt verder melding van dertien sterfgevallen door Covid-19. Het is niet bekend of deze mensen allemaal in de afgelopen 24 uur zijn overleden.

Opnieuw minder coronapatiënten in ziekenhuizen

In Nederlandse ziekenhuizen lagen zaterdagmiddag 2.183 coronapatiënten. Dat zijn er 67 minder dan vrijdag, zo meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zaterdag. Hoewel de ziekenhuiscijfers vrijdag juist iets waren toegenomen, laten ze de afgelopen dagen een voorzichtig dalende trend zien.

Van de op dit moment opgenomen coronapatiënten liggen er 710 op een IC-afdeling. Vrijdag waren dat er 728. De overige 1.473 patiënten liggen op verpleegafdelingen, deze groep nam het afgelopen etmaal met 49 patiënten af.

Japan roept in meer regio’s noodtoestand uit, Polen versoepelt coronaregels

Een greep uit de ontwikkelingen rond het coronavirus in het buitenland.

 • De Japanse autoriteiten hebben hebben in nog eens drie regio’s de noodtoestand afgekondigd, nadat het aantal gemelde positieve coronatests daar verder toenam. Dat melden internationale persbureaus. De noodtoestand gold al in zes andere regio’s, waaronder in Tokio. Daar zijn nu het eiland Hokkaido en de regio’s rond de steden Okayama en Hiroshima bijgekomen. De regering blijft op het standpunt dat de Olympische Spelen door kunnen gaan over twee maanden. Op dit moment is zo’n 2 procent van de Japanse bevolking ingeënt tegen het coronavirus.
 • Ook in Taiwan neemt het aantal geregistreerde positieve tests zodanig toe dat de autoriteiten hebben besloten tot nieuwe maatregelen. In en rond de hoofdstad Taipei moeten onder meer bioscopen hun deuren voorlopig sluiten. Ook is het dragen van mondkapjes in de buitenlucht voor het eerst verplicht in het gebied, en geldt vanaf zaterdag een samenscholingsverbod voor groepen boven de vijf personen (binnen) en groepen groter dan tien personen (buiten). Taiwan meldde zaterdag 180 nieuwe positieve uitslagen en is relatief licht geraakt door de pandemie: op een bevolking van 24 miljoen zijn in totaal minder dan 1.500 coronagevallen geregistreerd.
 • In Polen zijn de coronamaatregelen juist versoepeld. Inwoners hoeven vanaf vandaag geen mondkapje meer te dragen in de buitenlucht en terrassen mogen open. Daarnaast mag weer buiten worden gesport en wordt het fysieke onderwijs verder hervat in het land. Volgens persbureau Reuters gingen groepen Polen tegen middernacht de straat op. Daarbij trokken mensen demonstratief hun mondkapjes af, knuffelden ze elkaar en proostten ze op hun teruggekregen vrijheden. Dat laatste was overigens tegen de regels in; de 1,5 meterregel geldt nog in Polen.

De eerste Poolse terrassen openden bij middernacht al hun deuren. Foto Czarek Sokolowski

‘Sywert van Lienden verdiende via eigen bedrijf aan mondkapjes’

Politiek commentator en activist Sywert van Lienden heeft via een zelf opgerichte bv geld verdiend aan de verkoop van zo’n veertig miljoen uit China geïmporteerde mondkapjes die volgens het RIVM onveilig waren. Dat schrijft de Volkskrant zaterdag op basis van eigen onderzoek. Zelf heeft Van Lienden steeds beweerd dat hij zonder winstoogmerk handelde als oprichter van de non-profitorganisatie Stichting Hulptroepen Alliantie.

Van Lienden en zijn zakenpartners Bernd Damme en Camille van Gestel sloten via Stichting Hulptroepen Alliantie twee deals met de overheid voor opgeteld 100,8 miljoen euro. Het contract werd gesloten met het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH), de inkooporganisatie die in maart 2020 werd opgezet door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Uit interne documenten, contracten en mails zou blijken dat het drietal de twee orders factureerde op naam van Relief Goods Alliance, een groothandel in medische producten die is opgericht op 14 april 2020. Via deze commerciële bv hielden zij volgens de Volkskrant een onbekend bedrag over aan de verkoop. Naar schatting zou het gaan om gebruikelijke commerciële marges van 15 tot 20 procent - wat zou neerkomen op 15 tot 20 miljoen euro, waar nog kosten voor onder meer kwaliteitscontroles vanaf gingen.

Het ministerie van VWS zegt in een reactie dat het niet wist dat het zaken deed met een commerciële bv. „Het ministerie ging ervan uit dat ze bij elkaar hoorden aangezien het om dezelfde personen ging”, aldus een woordvoerder tegen de krant. Van Lienden, die meeschreef aan het laatste CDA-verkiezingsprogramma, en zijn zakenpartners stellen in een reactie dat zij hun bedrijf op aandringen van het ministerie van VWS en het LCH hebben opgericht. Van Lienden wil niet zeggen hoeveel hij met zijn bv’s heeft verdiend aan de mondkapjes, wijzend op geheimhoudingsclausules. Dat bleek al in mei 2020 in een interview met NRC, waarin hij ook niet wilde zeggen hoeveel het ministerie per mondkapje betaalde.

Lees terug: ‘Chef mondkapjes’ Sywert van Lienden: je moet in China ballen hebben en gewoon cash op tafel gooien

Mondkapjes nooit gebruikt

Het RIVM was overigens geen voorstander van het gebruik van de mondkapjes omdat deze het materiaal grafeen bevatten. Ze zouden daarmee een „onacceptabel gezondheidsrisico” vormen, aldus een inspecteur. Het ministerie van VWS heeft dat advies uiteindelijk genegeerd omdat ze voldeden aan de bestaande Europese wet- en regelgeving. Ondertussen zijn de betreffende mondkapjes nooit gebruikt, bevestigt het ministerie van VWS aan NRC . „De mondmaskers zijn nog op voorraad omdat er op dit moment voldoende voorraad is bij het Landelijk Consortium Hulpmiddelen”, laat een woordvoerder weten.

Van Lienden heeft zaterdagmiddag kort gereageerd op de berichtgeving. „Een reactie op dit suggestieve stuk vol onjuistheden zal (helaas) tijd kosten”, schrijft hij onder meer op Twitter, waar hij opnieuw wijst op een geheimhoudingsovereenkomst vanuit het LCH.

Twitter avatar Sywert Sywert van Lienden Een reactie op dit suggestieve stuk vol onjuistheden zal (helaas) tijd kosten. Het ligt o.a. gecompliceerd door een geheimhoudingsovereenkomst vanuit LCH. Tot daar helderheid over is kunnen wij ons niet publiekelijk verweren. We gaan hierover maandag in overleg met @MinVWS 1/2 https://t.co/ldbjqDS1V1

Sywert van Lienden herhaalde het keer op keer: belangeloos stelde hij miljoenen Chinese mondkapjes veilig voor de Nederlandse zorg. Geheim bleef dat hij via een eigen bedrijf tóch verdiende aan de pandemie https://t.co/Gm467wgFyT

— de Volkskrant (@volkskrant) May 15, 2021

Camille van Gestel, Sywert van Lienden en Bernd Damme (vlnr) hebben samen de Stichting Hulptroepen opgericht.

Aantal ex-coronapatiënten met fysiotherapie in vijf maanden verdubbeld

Het aantal Nederlanders dat fysiotherapie nodig heeft vanwege langdurige coronaklachten is sinds de jaarwisseling meer dan verdubbeld. Dat meldt de branchevereniging voor fysiotherapeuten KNGF zaterdag. Naar schatting krijgen tussen de 60.000 en 75.000 oud-coronapatiënten momenteel fysiotherapie. Eind vorig jaar lag dit aantal op 28.000 patiënten.

Deze schattingen zijn afkomstig van een groep fysiotherapeuten die hun behandelingen bijhouden in de zogeheten Landelijke Database Fysiotherapie. De klachten waarmee de voormalig coronapatiënten bij hen aankloppen lopen uiteen van ademhalingsproblemen, oververmoeidheid en verlies van spiermassa tot psychosomatische problemen. De gemiddelde behandelduur bij deze gevallen is tachtig dagen.

Volgens Pieter Vonk van het KNGF was de toename te verwachten. „Als veel coronapatiënten in ziekenhuizen terechtkomen, is ook veel nazorg nodig”, zegt hij. Waarom de cijfers juist nu zo’n vlucht nemen is onduidelijk. Vonk benadrukt wel dat er vertraging kan zitten tussen het moment dat een patiënt begint met een behandeling en het moment dat dit wordt gemeld. Hij vermoedt dan ook dat de toename al eerder inzette.

Lees meer over mensen die langdurige klachten overhouden aan het coronavirus

Ex-coronapatiënten gaan onder meer met vermoeidheidsklachten naar de fysiotherapeut. Foto Olaf Kraak/ANP

Reisadvies ministerie van Buitenlandse Zaken weer per land

Vanaf zaterdag is het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse zaken versoepeld voor een aantal landen. Eerder was het advies van het ministerie om helemaal niet naar het buitenland te reizen, maar vanaf 15 mei wordt het advies weer specifiek per land gegeven.

Toeristische reizen zijn nu weer mogelijk naar Ierland, Finland en Malta. Ook de Egeïsche eilanden en de Ionische eilanden in Griekenland zijn weer toegankelijk. Van Ibiza, Mallorca, Portugal, de Balearen en de Canarische Eilanden was op vrijdag al bekend dat de het reisadvies zou worden versoepeld. Deze landen of eilanden(groepen) hebben nu allemaal reisadvies ‘geel’. Dat betekent dat niet-noodzakelijk reizen mogelijk is, maar dat er nog wel gezondheidsrisico’s zijn. Bij terugkeer naar Nederland vanuit deze gebieden is er geen verplichting tot een test of quarantaine.

Buiten Europa zijn Rwanda en Thailand ook op ‘geel’ reisadvies gezet, evenals Aruba, Curaçao, Sint Maarten. Saba en Sint Eustatius krijgen de code ‘groen’, wat betekent dat er geen bijzondere gezondheids- of veiligheidsrisico’s zijn. Het ministerie roept toeristen wel op in alle gevallen te blijven opletten, aangezien de situatie in een land snel kan veranderen.

Lees ook: Vakantiegangers zoeken en boeken weer gretig

Welkom in dit blog

In dit blog volgt NRC de laatste ontwikkelingen rondom de coronapandemie in binnen- en buitenland. Dit waren de belangrijkste ontwikkelingen van vrijdag 14 mei:

 • In Utrecht zijn ruim honderd pro-Palestinademonstranten aangehouden. Al snel na de aftrap bleek dat er meer mensen wilden deelnemen dan was toegestaan, maar dat de demonstranten zich ook niet zomaar naar huis lieten sturen.
 • De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugdis een onderzoek geopend naar de Heemstedense huisarts Frank Roodenburg, nadat er meerdere klachten werden ingediend door patiënten die zeggen dat hij weigerde hen een coronavaccin toe te dienen.
 • De politie heeft tien jongeren aangehouden die betrokken waren bij de mishandeling van drie boa’s op het treinstation Zwolle Stadshagen op donderdagavond.
 • Als het aan de WHO ligt moeten rijke landen eerst vaccins afstaan aan armere landen waar weinig vaccins beschikbaar zijn voordat ze kinderen gaan inenten.
 •  

  Lees hier het blog van vrijdag 14 mei terug

  Foto Flip Franssen/ANP