Vaccinatiebonus voor sollicitanten Amazon, Vlaanderen voert vaccinatieschema fors op

Een medewerker van een bedrijf dat doodskisten maakt, in Johannesburg.
Een medewerker van een bedrijf dat doodskisten maakt, in Johannesburg. Foto Siphiwe Sibeko/Reuters
    Het belangrijkste nieuws over het coronavirus uit het buitenland.
  • Nieuwe medewerkers van Amazon krijgen een bonus van 100 Amerikaanse dollar (83 euro) als ze kunnen aantonen dat ze ingeënt zijn tegen het coronavirus. Dat schrijft persbureau Reuters donderdag. Het technologiebedrijf gaat in de Verenigde Staten ruim 75.000 nieuwe werknemers werven. Amazon is niet het eerste bedrijf in het land dat zo’n vaccinatiebonus uitdeelt aan het personeel: ook bij warenhuisketen Target en retailer Kroger krijgen medewerkers extraatjes als ze gevaccineerd zijn tegen Covid-19. Gevaccineerde Amerikanen hoeven in de meeste gevallen geen mondkapjes meer te dragen of afstand te houden tot andere mensen, melden Amerikaanse media donderdag. Ook tussen grote groepen mensen of in gebouwen zijn die voorzorgsmaatregelen volgens gezondheidsdienst CDC vaak niet meer nodig. Bijna 60 procent van alle volwassen Amerikanen heeft inmiddels een eerste prik tegen het coronavirus gehad.
  • In Vlaanderen worden volgende week een half miljoen prikken gezet, vanaf 24 mei loopt dat aantal op naar 750.000 per week. Dat heeft vaccinoloog Pierre Van Damme aan de Vlaamse omroep VRT laten weten. Vrijwilligers in de vaccinatiecentra zijn bereid daarvoor in de weekenden door te werken. Van Damme verwacht dat in dat tempo in juni al begonnen kan worden met het inenten van 18-plussers en in juli of augustus 16- en 17-jarige Vlamingen hun eerste prik kunnen komen halen.
  • In Zuid-Afrika zijn de afgelopen twaalf maanden meer dan 133.000 mensen overleden aan de gevolgen van Covid-19. Dat zijn er veel meer dan het officiële aantal van bijna 55.000. Dat blijkt uit een rapport (pdf) van de South African Medical Research Council (SAMRC). Deze raad houdt sinds mei 2020 het aantal sterfgevallen in het land in de gaten, om te kijken of er sprake is van oversterfte. Volgens de SAMRC zijn er de afgelopen twaalf maanden 157.000 extra sterfgevallen geweest in het land, de raad schat dat 85 procent daarvan is overleden aan een coronabesmetting. Met dit nieuwe aantal coronadoden zou Zuid-Afrika op de vijfde plaats van ergst getroffen landen terecht komen.
Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: 80 aanhoudingen bij stadion ADO Den Haag voor negeren noodbevel