Tientallen Japanse steden weigeren Olympische atleten, weer publiek bij voetbalwedstrijden Spanje

Mensen in Taiwan eten in een cafetaria tussen plastic schermen vanwege de coronacrisis.
Mensen in Taiwan eten in een cafetaria tussen plastic schermen vanwege de coronacrisis. Foto Ann Wang/Reuters

Een greep uit het coronanieuws uit het buitenland.

  • Veertig Japanse steden zien af van het plan om Olympische atleten te huisvesten in hotels uit vrees voor nieuwe uitbraken van coronabesmettingen. Dat schrijft de Japanse krant Nikkei donderdag. In totaal hebben ruim vijfhonderd Japanse steden de autoriteiten toegezegd om Olympische atleten in hotels op te nemen. De sporters zijn daar aanwezig voor onder meer trainingskampen in aanloop naar het sportevenement van komende zomer. In Japan zijn woensdag ruim 7.000 nieuwe coronabesmettingen gemeld, waarvan 969 in de hoofdstad Tokio. Ondertussen is slechts 2,8 procent van de bevolking ingeënt. Medisch regeringsadviseur Shigeru Omi stelde deze week te vrezen dat de regering onvoldoende is voorbereid als de Spelen zouden uitmonden in een zogeheten superspreader-evenement.
  • In Spaanse regio’s met een laag aantal coronabesmettingen zijn voortaan weer toeschouwers welkom bij voetbalwedstrijden. Het gaat om gebieden met minder dan 50 coronabesmettingen per 100.000 inwoners. Dat heeft Spaanse minister van Sport José Manuel Rodríguez Uribes woensdagavond bekendgemaakt. Wel is een aantal restricties van kracht. Zo mogen de stadions 30 procent van de maximumcapaciteit benutten en niet meer dan vijfduizend toeschouwers binnenlaten. Ook wordt van iedere bezoeker de temperatuur gemeten, moet anderhalve meter afstand worden gehouden, zijn mondkapjes verplicht en mag niet worden gegeten of gedronken.
  • De Taiwanese autoriteiten manen de bevolking donderdag tot kalmte na een kleine toename van het aantal coronabesmettingen in het land. Dat schrijven plaatselijke media. Woensdag werden zestien nieuwe infecties gemeld op een totaal van 1.231 positieve tests tot nu toe. Door snelle en effectieve coronamaatregelen in te voeren, zoals het sluiten van de grenzen, hebben de autoriteiten het aantal coronabesmettingen laag weten te houden. Door een plotselinge toename van het aantal positieve tests deze week zag de minister van Volksgezondheid Chen Shih-chung zich genoodzaakt de bevolking gerust te stellen. Hij stelt dat Taiwan beschikt over een „ruime voorraad” aan mondmaskers en desinfectiegel en verzoekt mensen rustig te blijven. Ondertussen hebben de autoriteiten de maatregelen aangescherpt, waaronder een verbod tot 8 juni op massale bijeenkomsten.
Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Tientallen supporters ADO Den Haag aangehouden voor negeren noodbevel