Europees onderzoek: Kwart bevolking EU aarzelt over coronavaccin

Een kwart van de bevolking van de Europese Unie twijfelt of zij zich moet laten vaccineren tegen het coronavirus. Dat blijkt uit de donderdag gepubliceerde resultaten van een peiling onder zeker zestigduizend EU-burgers door onderzoeksbureau Eurofound. Meer mannen twijfelen aan het nemen van een vaccin (29 procent) dan vrouwen (25 procent).

Bezorgdheid over de veiligheid van de beschikbare prikken is voor 62 procent van de twijfelaars de belangrijkste reden voor terughoudendheid. Daarnaast zegt 44 procent van degenen die aarzelen dat de gevaren van Covid-19 worden overdreven.

Van alle 27 EU-lidstaten is het wantrouwen het grootst in Bulgarije: daar zegt ruim 60 procent van de bevolking dat het „nogal” of „zeer onwaarschijnlijk” is dat zij zich laten prikken. Ook in Letland (48 procent), Kroatië (43 procent), Slovenië (42 procent) en Frankrijk (38 procent) is het wantrouwen relatief hoog. In Nederland ligt dat percentage volgens dit onderzoek op 31 procent; Ierland is met 10 procent het land met de minste twijfelaars.

Eurofound peilde tienduizenden EU-burgers het afgelopen jaar op verschillende momenten. De laatste ronde, waarop deze onderzoeksresultaten zijn gebaseerd, vond plaats in februari en maart dit jaar.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Tientallen supporters ADO Den Haag aangehouden voor negeren noodbevel