Laatste nieuws coronacrisis

80 aanhoudingen bij stadion ADO Den Haag voor negeren noodbevel

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

Dit blog van donderdag 13 mei over de ontwikkelingen rondom het coronavirus is gesloten.

Lees hier verder in het coronablog van vrijdag 14 mei

Vaccinatiebonus voor sollicitanten Amazon, Vlaanderen voert vaccinatieschema fors op

    Het belangrijkste nieuws over het coronavirus uit het buitenland.
  • Nieuwe medewerkers van Amazon krijgen een bonus van 100 Amerikaanse dollar (83 euro) als ze kunnen aantonen dat ze ingeënt zijn tegen het coronavirus. Dat schrijft persbureau Reuters donderdag. Het technologiebedrijf gaat in de Verenigde Staten ruim 75.000 nieuwe werknemers werven. Amazon is niet het eerste bedrijf in het land dat zo’n vaccinatiebonus uitdeelt aan het personeel: ook bij warenhuisketen Target en retailer Kroger krijgen medewerkers extraatjes als ze gevaccineerd zijn tegen Covid-19. Gevaccineerde Amerikanen hoeven in de meeste gevallen geen mondkapjes meer te dragen of afstand te houden tot andere mensen, melden Amerikaanse media donderdag. Ook tussen grote groepen mensen of in gebouwen zijn die voorzorgsmaatregelen volgens gezondheidsdienst CDC vaak niet meer nodig. Bijna 60 procent van alle volwassen Amerikanen heeft inmiddels een eerste prik tegen het coronavirus gehad.
  • In Vlaanderen worden volgende week een half miljoen prikken gezet, vanaf 24 mei loopt dat aantal op naar 750.000 per week. Dat heeft vaccinoloog Pierre Van Damme aan de Vlaamse omroep VRT laten weten. Vrijwilligers in de vaccinatiecentra zijn bereid daarvoor in de weekenden door te werken. Van Damme verwacht dat in dat tempo in juni al begonnen kan worden met het inenten van 18-plussers en in juli of augustus 16- en 17-jarige Vlamingen hun eerste prik kunnen komen halen.
  • In Zuid-Afrika zijn de afgelopen twaalf maanden meer dan 133.000 mensen overleden aan de gevolgen van Covid-19. Dat zijn er veel meer dan het officiële aantal van bijna 55.000. Dat blijkt uit een rapport (pdf) van de South African Medical Research Council (SAMRC). Deze raad houdt sinds mei 2020 het aantal sterfgevallen in het land in de gaten, om te kijken of er sprake is van oversterfte. Volgens de SAMRC zijn er de afgelopen twaalf maanden 157.000 extra sterfgevallen geweest in het land, de raad schat dat 85 procent daarvan is overleden aan een coronabesmetting. Met dit nieuwe aantal coronadoden zou Zuid-Afrika op de vijfde plaats van ergst getroffen landen terecht komen.

Een medewerker van een bedrijf dat doodskisten maakt, in Johannesburg. Foto Siphiwe Sibeko/Reuters

80 aanhoudingen bij stadion ADO Den Haag voor negeren noodbevel

De politie heeft donderdagmiddag zeker tachtig mensen aangehouden rondom het stadion van ADO Den Haag. Zij zouden geen gehoor hebben gegeven aan het noodbevel dat moest voorkomen dat veel mensen bijeen zouden komen en wilden het gebied niet verlaten, aldus de politie. Ook zouden sommigen zijn opgepakt voor „dreigende wanordelijkheden”, zoals het bekogelen van de politie. ADO speelde vanmiddag thuis tegen Willem II; het verloor de wedstrijd en degradeert daardoor naar de Keuken Kampioen Divisie.

Voor aanvang van de wedstrijd liepen voetbalsupporters richting het stadion. Agenten hielden de supporters tegen en daarop werd de sfeer volgens de politie „grimmig”. Dienders te paard zouden bekogeld zijn met vuurwerk en brandende fakkels. Volgens de politie is niemand gewond geraakt. De rust keerde terug nadat de politie groepen supporters aanhield.

Europees onderzoek: Kwart bevolking EU aarzelt over coronavaccin

Een kwart van de bevolking van de Europese Unie twijfelt of zij zich moet laten vaccineren tegen het coronavirus. Dat blijkt uit de donderdag gepubliceerde resultaten van een peiling onder zeker zestigduizend EU-burgers door onderzoeksbureau Eurofound. Meer mannen twijfelen aan het nemen van een vaccin (29 procent) dan vrouwen (25 procent).

Bezorgdheid over de veiligheid van de beschikbare prikken is voor 62 procent van de twijfelaars de belangrijkste reden voor terughoudendheid. Daarnaast zegt 44 procent van degenen die aarzelen dat de gevaren van Covid-19 worden overdreven.

Van alle 27 EU-lidstaten is het wantrouwen het grootst in Bulgarije: daar zegt ruim 60 procent van de bevolking dat het „nogal” of „zeer onwaarschijnlijk” is dat zij zich laten prikken. Ook in Letland (48 procent), Kroatië (43 procent), Slovenië (42 procent) en Frankrijk (38 procent) is het wantrouwen relatief hoog. In Nederland ligt dat percentage volgens dit onderzoek op 31 procent; Ierland is met 10 procent het land met de minste twijfelaars.

Eurofound peilde tienduizenden EU-burgers het afgelopen jaar op verschillende momenten. De laatste ronde, waarop deze onderzoeksresultaten zijn gebaseerd, vond plaats in februari en maart dit jaar.

Tientallen supporters ADO Den Haag aangehouden voor negeren noodbevel

Bij het voetbalstadion van ADO Den Haag zijn donderdagmiddag tientallen supporters aangehouden, omdat zij de bevelen van de politie om te vertrekken niet opvolgden. Dat heeft de politie bekendgemaakt. Bij het stadion geldt vanmiddag een noodbevel om te voorkomen dat grote groepen supporters er bijeenkomen. „Bij het stadion is geen plek om de wedstrijd te volgen”, aldus de gemeente Den Haag.

Eerder vandaag sloot de vaccinatielocatie bij het stadion van de Haagse voetbalclub vervroegd uit voorzorg, omdat de GGD vreesde dat daar grote groepen supporters bijeen zouden komen. De GGD Haaglanden heeft aan Omroep West laten weten dat alle vaccinaties die vanmiddag gepland stonden, zijn verplaatst naar een locatie in Rijswijk.

In het stadion speelt ADO momenteel tegen Willem II. Als ADO verliest en Emmen op hetzelfde moment wint van Heerenveen, dan degradeert ADO naar de Keuken Kampioen Divisie.

De vaccinatielocatie naast het ADO-stadion in Den Haag. Foto Hollandse Hoogte

2.231 coronapatiënten in ziekenhuizen, opnieuw daling bezetting

In de ziekenhuizen liggen donderdagmiddag 2.231 coronapatiënten. Dat zijn er 114 minder dan woensdagmiddag, zo blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op de intensive cares worden 733 coronapatiënten verzorgd, vijf minder dan een dag eerder. Het aantal in het ziekenhuis opgenomen Covid-patiënten daalt al een aantal dagen op rij.

Verder heeft RIVM het afgelopen etmaal 6.088 meldingen van positieve testuitslagen ontvangen. Daarnaast overleden veertien mensen als gevolg van het coronavirus. Niet al deze personen stierven tussen woensdag- en donderdagmiddag; sterfgevallen worden soms met enige vertraging aan het instituut doorgegeven.

Afgelopen week werd een duidelijke daling van het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen zichtbaar, met name op de IC’s. Afgelopen dinsdag werd daar een daling van ongeveer 20 procent ten opzichte van de week ervoor geconstateerd. Het kabinet verwacht dat het aantal ziekenhuisopnames een week lang 20 procent lager ligt dan gedurende de piek van de derde golf, eind april. Als dat punt daadwerkelijk bereikt wordt, kunnen een aantal aangekondigde versoepelingen doorgaan. Zo mogen culturele instellingen en bibliotheken weer onder voorwaarden bezoekers ontvangen en mogen sekswerkers weer aan de slag.

Lees ook: Kabinet is voorzichtiger: ‘We moeten geen fouten maken die ons weer op achterstand zouden zetten’

Tientallen Japanse steden weigeren Olympische atleten, weer publiek bij voetbalwedstrijden Spanje

Een greep uit het coronanieuws uit het buitenland.

  • Veertig Japanse steden zien af van het plan om Olympische atleten te huisvesten in hotels uit vrees voor nieuwe uitbraken van coronabesmettingen. Dat schrijft de Japanse krant Nikkei donderdag. In totaal hebben ruim vijfhonderd Japanse steden de autoriteiten toegezegd om Olympische atleten in hotels op te nemen. De sporters zijn daar aanwezig voor onder meer trainingskampen in aanloop naar het sportevenement van komende zomer. In Japan zijn woensdag ruim 7.000 nieuwe coronabesmettingen gemeld, waarvan 969 in de hoofdstad Tokio. Ondertussen is slechts 2,8 procent van de bevolking ingeënt. Medisch regeringsadviseur Shigeru Omi stelde deze week te vrezen dat de regering onvoldoende is voorbereid als de Spelen zouden uitmonden in een zogeheten superspreader-evenement.
  • In Spaanse regio’s met een laag aantal coronabesmettingen zijn voortaan weer toeschouwers welkom bij voetbalwedstrijden. Het gaat om gebieden met minder dan 50 coronabesmettingen per 100.000 inwoners. Dat heeft Spaanse minister van Sport José Manuel Rodríguez Uribes woensdagavond bekendgemaakt. Wel is een aantal restricties van kracht. Zo mogen de stadions 30 procent van de maximumcapaciteit benutten en niet meer dan vijfduizend toeschouwers binnenlaten. Ook wordt van iedere bezoeker de temperatuur gemeten, moet anderhalve meter afstand worden gehouden, zijn mondkapjes verplicht en mag niet worden gegeten of gedronken.
  • De Taiwanese autoriteiten manen de bevolking donderdag tot kalmte na een kleine toename van het aantal coronabesmettingen in het land. Dat schrijven plaatselijke media. Woensdag werden zestien nieuwe infecties gemeld op een totaal van 1.231 positieve tests tot nu toe. Door snelle en effectieve coronamaatregelen in te voeren, zoals het sluiten van de grenzen, hebben de autoriteiten het aantal coronabesmettingen laag weten te houden. Door een plotselinge toename van het aantal positieve tests deze week zag de minister van Volksgezondheid Chen Shih-chung zich genoodzaakt de bevolking gerust te stellen. Hij stelt dat Taiwan beschikt over een „ruime voorraad” aan mondmaskers en desinfectiegel en verzoekt mensen rustig te blijven. Ondertussen hebben de autoriteiten de maatregelen aangescherpt, waaronder een verbod tot 8 juni op massale bijeenkomsten.

Mensen in Taiwan eten in een cafetaria tussen plastic schermen vanwege de coronacrisis. Foto Ann Wang/Reuters

Bonaire voert nieuwe versoepelingen door, horeca tot middernacht open

De coronamaatregelen op Bonaire worden vanaf donderdag verder versoepeld. Dat heeft de gezaghebber van het eiland, Edison Rijna, bekendgemaakt, schrijft persbureau ANP. Onder meer bars, restaurants en casino’s mogen voortaan tot middernacht openblijven, de afgelopen weken moesten ze twee uur eerder dicht. Aanleiding voor de versoepelingen is het lage aantal coronabesmettingen op het eiland, momenteel zijn dat er tien. Geen enkele Covid-19-patiënt ligt in het ziekenhuis.

In dit zogeheten ‘risiconiveau drie’ blijven wel diverse restricties gelden op het eiland. Zo mogen maximaal tien personen in privésituaties samenkomen en zijn bij begrafenissen en huwelijken niet meer dan honderd bezoekers toegestaan. Verder moeten discotheken en bordelen hun deuren gesloten houden. Volgens Rijna komen nog altijd veel mensen in grote groepen bij elkaar, zoals bij illegale feesten thuis of op het strand. Tegelijkertijd zegt de gezaghebber blij te zijn met de hoge vaccinatiegraad: 68 procent van de bevolking heeft in ieder geval een eerste coronaprik gehad.

De Nederlandse autoriteiten beschouwen Bonaire als een plek met een laag risico op een coronabesmetting. Daarom geldt voor dat eiland per 19 mei de kleurcode geel, waardoor mensen uit Bonaire zich voor hun reis naar Nederland niet hoeven te laten testen en er bij aankomst geen quarantaineverplichting geldt. Omgekeerd geldt Nederland overigens wél als een zogeheten hoog-risicogebied. Daarom moeten reizigers uit Nederland een negatieve test laten zien voordat ze toegang krijgen tot het eiland.

Welkom in een nieuw blog

In dit blog houdt NRC de laatste ontwikkelingen omtrent de wereldwijde coronapandemie bij. Dit waren de belangrijkste ontwikkelingen van woensdag 12 mei:

Lees hier het hele coronablog van woensdag 12 mei terug