Bonaire voert nieuwe versoepelingen door, horeca tot middernacht open

De coronamaatregelen op Bonaire worden vanaf donderdag verder versoepeld. Dat heeft de gezaghebber van het eiland, Edison Rijna, bekendgemaakt, schrijft persbureau ANP. Onder meer bars, restaurants en casino’s mogen voortaan tot middernacht openblijven, de afgelopen weken moesten ze twee uur eerder dicht. Aanleiding voor de versoepelingen is het lage aantal coronabesmettingen op het eiland, momenteel zijn dat er tien. Geen enkele Covid-19-patiënt ligt in het ziekenhuis.

In dit zogeheten ‘risiconiveau drie’ blijven wel diverse restricties gelden op het eiland. Zo mogen maximaal tien personen in privésituaties samenkomen en zijn bij begrafenissen en huwelijken niet meer dan honderd bezoekers toegestaan. Verder moeten discotheken en bordelen hun deuren gesloten houden. Volgens Rijna komen nog altijd veel mensen in grote groepen bij elkaar, zoals bij illegale feesten thuis of op het strand. Tegelijkertijd zegt de gezaghebber blij te zijn met de hoge vaccinatiegraad: 68 procent van de bevolking heeft in ieder geval een eerste coronaprik gehad.

De Nederlandse autoriteiten beschouwen Bonaire als een plek met een laag risico op een coronabesmetting. Daarom geldt voor dat eiland per 19 mei de kleurcode geel, waardoor mensen uit Bonaire zich voor hun reis naar Nederland niet hoeven te laten testen en er bij aankomst geen quarantaineverplichting geldt. Omgekeerd geldt Nederland overigens wél als een zogeheten hoog-risicogebied. Daarom moeten reizigers uit Nederland een negatieve test laten zien voordat ze toegang krijgen tot het eiland.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Bonaire voert nieuwe versoepelingen door, horeca tot middernacht open