Zes en acht weken celstraf voor vrouwen die RIVM-directeur Van Dissel bedreigden

Een van de vrouwen die RIVM-directeur Jaap van Dissel heeft bedreigd, is woensdag veroordeeld tot een celstraf van zes weken, waarvan vier voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. De politierechter in Den Haag sprak van een „ernstige bedreiging”, maar achtte opruiing niet bewezen. De andere verdachte is veroordeeld tot acht weken cel, waarvan de helft voorwaardelijk. De rechter vindt dat zij wel schuldig is aan opruiing, omdat ze in een chatgroep „iedereen succes” had gewenst „die naar het huis van Van Dissel gaat”.

De vrouwen hadden in een groepsapp van berichtendienst Telegram opgeroepen tot het plegen van geweld tegen de RIVM-directeur. In die chat werd ook diens huisadres gedeeld en opgeroepen om ‘met bakstenen’ naar de verjaardag van de RIVM-directeur te gaan. De twee vrouwen (53 en 54 jaar) werden eind april opgepakt en zaten sindsdien in voorarrest.

Eerder had het Openbaar Ministerie (OM) een celstraf geëist van vier maanden, waarvan twee voorwaardelijk. De twee verdachten deelden het huisadres van Van Dissel. Ook stuurden ze daarin meer dan tweehonderd foto’s van een Nederlandse vlag met daarop de tekst dat Van Dissel een pedofiel is. Op een van de video’s werd die vlag in brand gestoken. De rechter noemde dat „uitermate bedreigend”.

De eerst veroordeelde vrouw stelde te geloven in het bestaan van een satanistisch en elitair pedonetwerk, waar de RIVM-directeur bij zou horen. Ze noemde hem „een gevaar” en weigerde afstand van die uitspraak te doen. Wel beklemtoonde ze dat het nooit haar intentie was iemand daadwerkelijk te bedreigen. Bij de zaak werd ook bekend dat ze een keer bloemen is gaan leggen op een begraafplaats in Bodegraven. Complotdenkers zien dat kerkhof als plek waar slachtoffers van het in hun ogen bestaande pedonetwerk begraven liggen. Volgens hen behoren de nabestaanden ook tot het complot.

Het politieonderzoek naar de Telegram-groep loopt nog. Het OM liet eerder weten meer aanhoudingen niet uit te sluiten.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: ‘WHO en wereldleiders hadden coronapandemie kunnen voorkomen’