Winkelketen

Fors verlies voor winkelketen HEMA in 2020, nieuwe eigenaren vervangen bedrijfstop

HEMA heeft in 2020 een fors verlies geleden. De winkelketen boekte over het voorbije jaar een nettoverlies van ruim 214 miljoen euro. Het bedrijf wijt dat volledig aan de coronacrisis. Niet-essentiële winkels hielden vorig jaar en dit jaar wekenlang de deuren gesloten.

HEMA zag de omzet met ruim 15 procent afnemen tot 1,06 miljard euro, bleek dinsdag uit de jaarcijfers. In 2019 was dat nog 1,25 miljard euro. Tijdens de lockdown leed de winkelketen zo’n 10 miljoen euro verlies per week. HEMA compenseerde dat wel met een verdubbeling van de inkomsten uit de webshop, maar meldt niet hoe groot de digitale omzet was. Sinds 28 april mogen de HEMA-winkels hun deuren weer openen voor winkelen zonder afspraak. Sinds eind april ziet de winkelketen voorzichtig financieel herstel en komt de omzet uit tot boven het niveau van dezelfde periode in 2019, ondanks een „beperkt aantal bezoekers” door de pandemie.

HEMA kondigde dinsdag tevens aan de top van het bedrijf flink op te schudden. Al langer was bekend dat topman Tjeerd Jegen zou worden opgevolgd door de van drogisterij Etos afkomstige Saskia Egas Reparaz. Haar oude werkgever Ahold wilde Egas Reparaz aanvankelijk aan haar concurrentiebeding houden. Dat zou betekenen dat ze pas na de zomer zou kunnen beginnen bij HEMA, maar dat wordt nu dus toch 1 juni.

Naast Egas Reparaz krijgt HEMA een bestuur met veel retailervaring. Oud-inkoopdirecteur Wilma Veldman keert terug, terwijl Bas Verheijen van Picnic komt. Ook krijgt het warenhuis twee bestuursleden met een achtergrond bij de Bijenkorf: Machiel Lagerweij en Pieter Heij. HEMA en Bijenkorf waren vroeger onderdeel van één concern: KBB (later overgenomen door Vendex).

Het management mag uitvoering gaan geven aan de plannen van nieuwe eigenaren Parcom en Jumbo-familie Van Eerd. Die kondigden vorig jaar december aan dat ze HEMA zouden overnemen. Onlangs bleek uit een Wob-verzoek van NRC dat ook de Nederlandse staat overwoog om een aandeel te nemen in Hema toen het bedrijf in de problemen dreigde te komen.

Lees ook: Hoe de overheid bijna voor 50 miljoen een belang nam in HEMA