Recensie

Recensie Uit eten

Wij keren nog vele malen terug bij deze parel in de Jordaan

Uit eten Amsterdam Petra Possel recenseert elke week een restaurant in en om Amsterdam. Ditmaal streek ze neer op het terras van Café de Parel in de Jordaan. Dat werd, ondanks de regen, een feest.

Foto Niels Blekemolen

De terrassen zijn weer open en dus eten we vanaf nu op het terras. Het voelt als een spannend avontuur, we zitten steeds op Buienradar. De zaterdag van ons bezoek aan Café de Parel is er redelijk weer beloofd, fris met een zonnetje, maar als we op pad gaan regent het. Alle andere gasten hebben geannuleerd, vertelt de uitbaatster, maar wij gaan ijzerenheinig op het kleine, half overdekte terras zitten om er pas twee uur later te vertrekken. Jas aan, sjaal aan, dekentje over en we schuiven steeds dichter tegen de pui om de striemende regenvlagen te ontwijken. Passanten in regenjas met paraplu kijken ons verbaasd aan: wie gaat er nou in vredesnaam met dit weer op een terras eten. Nou, wij!

Café de Parel is een uiterst charmant zaakje met slechts negen tafels in een voormalig bruin café aan de Westerstraat. Achter de betimmeringen werden er tijdens de verbouwingen prachtige tegeltableaus ontdekt die in combinatie met de nieuwe, houten bar en open keuken, Thonet-stoelen, een fijn, lief geheel vormen. Het is er stijlvol zonder opdringerig te zijn.

Miriam Benkacem, ze verdiende haar sporen bij Café Modern, Marius en Entrepot, startte het zaakje in 2020 en werd meteen overvallen door de covid-pandemie. Tijdens de zomermaanden, toen de horeca even open mocht, kon ze proefdraaien – om vervolgens te wachten op betere tijden. Voor de menukaart betrok ze de chefs Arvid Schmidt en Hessel Blok (Entrepot, Brut de Mer) als creative chef en verder haalt ze gewoon héél goede spullen bij o.a. de Lindenhoff en kweker Wim Bijma.

De lunchkaart is uiterst bescheiden, we proberen zoveel mogelijk uit om tóch een indruk te krijgen. Eerst zelfgemaakte kippenleverparfait met brood (8,50) en daarna allebei het lunchmenu waar – heel Frans – een glas wijn en kop espresso inclusief zijn. Om in de sfeer te komen nemen we meteen een mooi glas wijn van de werkelijk indrukwekkende wijnkaart met louter natuur- en biodynamische wijnen. Orange wine is en vogue, het is een witte wijn die korte tijd schilcontact kreeg tijdens de fermentatie, waardoor-ie licht kleurt en ook meer aroma heeft. Miriam serveert een prachtige, troebele (want niet gefilterde) Sylvaner (Stefan Vetter, Duitsland 2019, 7,50), licht oxidatief en een waanzinnige binnenkomer. De combinatie met de uitgesproken smaak van zachte kippenleverparfait met stoer desembrood en wat ingelegde komkommer, radijs en meiknol is fantastisch.

Het eerste gerecht van het menu bestaat uit doperwten, hangop en hooibouillon, een bouillon met verse knoflook, sjalot en getrokken van hooi, je komt het de laatste tijd wel vaker tegen. De doperwten zijn krakend vers, de hangop is zacht, zuur en romig tegelijk en de bouillon heeft de juiste balans-smaak om dit tot een hyperlicht lentegerecht te maken. Er komt geroosterd desembrood met fleur de sel en de lekkerste boerenboter ooit bij.

Inmiddels drinken we een witte Sauvignon Blanc uit de Loire vallei (Domaine les Poëte, ‘Argos’, Quincy 7,50), fris en zo zuiver als maar zijn kan. Het hoofdgerecht is boterzacht lam in eigen jus met volle sjalottenpuree en zowel rauwe als gestoofde meiknol… eenvoudig, helemaal van dit seizoen, ook al voelt dat nog niet echt zo. Er komt een donkere Zweigelt (Claus Preisinger, Oostenrijk 2018, 7,50) met de geur van koeienstal en de smaak van kersen in het glas en ten slotte een kop koffie van Ethiopische bonen, licht-zurig en diep van smaak.

Dit is ‘ons’ eten, dit is ‘onze’ wijn, dit is ‘ons’ café, hier voelen we ons kortom thuis. De lunchkaart is nog te bescheiden om definitief een oordeel te vellen en we hebben nog niet geproefd wat er ’s avonds op tafel komt, maar we weten nu al dat we vele, vele malen terug zullen keren bij deze parel in de Jordaan.

Foto Niels Blekemolen

Recensent en journalist Petra Possel test wekelijks een restaurant in en om Amsterdam.