‘WHO en wereldleiders hadden coronapandemie kunnen voorkomen’

Nepalese militairen ontsmetten hun handen nadat ze lichamen van coronadoden bij een crematorium in Kathmandu hebben afgeleverd.
Nepalese militairen ontsmetten hun handen nadat ze lichamen van coronadoden bij een crematorium in Kathmandu hebben afgeleverd. Foto Narendra Shrestha/EPA

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en wereldleiders hadden de coronapandemie kunnen voorkomen als er aan het begin van de gezondheidscrisis doeltreffender was gehandeld. Dat stelt het door de WHO aangestelde onderzoekspanel Independent Panel for Pandemic Preparedness and Response (IPPPR) woensdag.

Het panel wijst verschillende momenten aan waarop fouten zijn gemaakt. Zo zat er volgens de experts te veel tijd tussen de melding van een cluster van longontstekingen van onbekende oorsprong in december 2019 in China tot het afkondigen van een noodsituatie in de internationale gezondheidszorg eind januari 2020. Ook hadden veel meer landen in februari 2020 maatregelen moeten nemen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen en de „wereldwijde gezondheids-, sociale en economische catastrofe te voorkomen”, zo staat in het rapport. De meeste wereldleiders wachtten te lang met ingrijpen om te zien hoe het virus zich verspreidde.

Het IPPPR doet een aantal aanbevelingen aan de WHO. Zo zou er zo snel mogelijk een bijeenkomst van vaccinproducerende landen en -fabrikanten moeten plaatsvinden om tot afspraken te komen over het openbaren van licenties en het delen van technologie. Om bij toekomstige gevaarlijke virusuitbraken beter te kunnen handelen dringt het panel bovendien aan op een hervorming van de wereldwijde preventie- en responssystemen voor pandemieën.

Lidstaten van de WHO hadden eind vorig jaar gevraagd om een onafhankelijk onderzoek naar de afhandeling van de coronapandemie. In het panel zitten onder anderen oud-premier Helen Clark van Nieuw-Zeeland en Nobelprijswinnares Ellen Johnson Sirleaf, de voormalige leider van Liberia. Wereldwijd zijn inmiddels zeker 3,3 miljoen mensen overleden aan de gevolgen van een besmetting met het coronavirus.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Officiële dodental India passeert 250.000, Giro555 begint inzamelingsactie