Segers en Dassen: de Kamer kan niet alles zelf oplossen

Gert-Jan Segers (ChristenUnie) vindt dat de Tweede Kamer ook aan zelfreflectie mag doen. „Matiging heeft plaatsgemaakt voor wantrouwen en escalatie, verantwoording vragen voor schuldigen zoeken en leren van fouten voor afrekenen. Dat moet te denken geven.” Voor elk incident bedenkt de Kamer nieuwe regels, zegt hij. „We gaan van crisis naar crisis - banken, klimaat, stikstof, corona - en denken steeds dat we het kunnen fiksen.” Segers vraagt om versterking van de rechtsstaat.

Laurens Dassen (Volt) vraagt zich in zijn maiden speech ook af de Tweede Kamer elke uitdaging zelf aankan, maar vraagt de Kamer in tegenstelling tot Segers om meer naar het buitenland te kijken. „We kunnen veel leren van Europeanen: van het onderwijs in Finland, van de digitale overheid in Estland of van burgerfora in Ierland.”

Joost Eerdmans (JA21) ziet in de keuze voor SER-voorzitter en oud-PvdA-fractieleider Mariëtte Hamer een voorteken dat er in de formatie wordt aangestuurd op een links kabinet. En dat terwijl er bij de verkiezingen een „richting naar rechts” zichtbaar was, zegt hij. En verder vindt hij dat informateur Herman Tjeenk Willink „een grote hobbel onder het vloerkleed” heeft geschoven. Die had opdracht gekregen, volgens Eerdmans, om het geschonden vertrouwen „veroorzaakt door de heer Rutte” te herstellen. Dat grote thema is nu „weggeparkeerd”, vindt Eerdmans.

Azarkan houdt een betoog dat zich vooral richt op de personen Rutte en Kaag. Rutte loopt naar voren en vraagt de Denk-leider wat zijn ideeën zijn over nieuwe bestuurscultuur. Als Azarkan „hier zo’n grote broek aantrekt”, zegt Rutte, is het ook niet te veel gevraagd om hem naar de inhoud van de discussie te vragen. „Het is allemaal: Rutte moet weg – en dan is het opgelost. Maar zo simpel is het niet”, zegt Rutte.

Twitter avatar pdekoning Petra de Koning ‘Ik ben de heer Azarkans grootste zegen’, @markrutte in #formatiedebat. ‘Want als ik zou opstappen, is er alleen een peilloze leegte aan ideeën. Hij heeft het steeds maar over mij. Maar er is toch wel meer aan de hand in Den Haag?’

Ook Simons (BIJ1) krijgt dezelfde vraag van Rutte. Wat volgt is een opsomming, over betere bescherming van klokkenluiders, ‘doorzettingsmacht’ voor de Nationale Ombudsman en de oprichting van een Constitutioneel Hof zodat wetten „aan de voorkant getoetst kunnen worden” en niet pas achteraf, als het leed al is geschied. Rutte laat het bij die ene vraag.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Rutte vroeg Sylvana Simons (BIJ1) wat dan eigenlijk haar radicale ideeën zijn. Hij kreeg: radicale ideeën. https://t.co/g1LnmDu48J
Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Kamer debatteert over formatie en positie Rutte