Rutte wil rijkstrainees inzetten als „menselijk gezicht vanuit de overheid”

Het debat is inmiddels twee uur bezig, maar over het rapport van informateur Herman Tjeenk Willink is het nog niet gegaan. Tjeenk Willink kijkt naar het plafond, eet een tussendoortje en zoekt in zijn dossiermap.

„Door alle vragen is mijn betoog inmiddels wel vermeld”, zegt Rutte, maar op verzoek van Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) leest hij toch een stuk voor. Hij heeft een lijst met ‘pijlers’ waar hij in een nieuw kabinet aan wil werken, die lijken op wat hij maandagavond in Nieuwsuur vertelde. De overheid moet haar „menselijke gezicht” terugkrijgen, onder andere door de regels minder ingewikkeld en uitvoeringsinstanties minder anoniem te maken.

Rutte herhaalt dat het niet opnieuw zo verkeerd mag gaan als bij de Toeslagenaffaire maar vraagt ook om meer ruimte voor fouten. „Bij een fout is de discussie meteen wanneer de minister of staatssecretaris aftreedt”, zegt hij. „Ik pleit hier voor meer vergevingsgezindheid, mits er lessen worden getrokken als er fouten worden gemaakt.”

Het idee over een „club die tussen kabinet en Kamer staat” krijgt ook verduidelijking van Rutte. Gisteren zei de Nationale Ombudsman tegen de Tweede Kamer dat die club er al is, namelijk de Nationale Ombudsman.

Het gaat niet om een tweede Ombudsman, verzekert Rutte, maar om een bureau waar rijkstrainees werken. Dat zijn jonge, hoogopgeleide mensen die een opleidingsprogramma bij de overheid volgen. Burgers die vastlopen in hun contact met een uitvoeringsorganisatie kunnen het bureau opbellen. „Als er gebeld wordt, is de eerste vraag: heb je het zelf al geprobeerd? Als het antwoord nee is, moet je het eerst zelf proberen. Als het antwoord ja is, neemt het bureau het over. Dan komt er een zaakbehandelaar die gaat uitzoeken wat er mis is gegaan.”

Rutte ziet twee voordelen van zijn eigen plan. „Er is meteen een club met een menselijk gezicht vanuit de overheid.” De uitvoeringsorganisaties moeten ook versterkt worden, zegt hij, maar dat gaat nog jaren duren. „Het tweede voordeel is dat er vanuit het bureau trends zichtbaar zijn. Als er over één uitvoeringsorganisatie veel vragen komen, gaat er blijkbaar iets verkeerd.” De club van Rutte moet om die reden ook verslag doen aan het kabinet en de Tweede Kamer.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Rutte stelt een telefoonnummer voor als oplossing voor burgers in de knel. Dat heb ik eerder gehoord: https://t.co/7kEgbuZJEG
Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Kamer debatteert over formatie en positie Rutte