Rutte: andere partijen moeten óók uit hun stoel komen

Rutte is na dik een half uur nog steeds niet aan zijn betoog begonnen. De discussie gaat veel over zijn interview afgelopen maandag met Nieuwsuur. Farid Azarkan (Denk) vindt dat de premier zijn ideeën over een nieuwe bestuurscultuur eerst met de Tweede Kamer had moeten delen, en niet met een tv-programma. Volgens Rutte zat hij daar als VVD-leider, niet als premier, dus hoefde er ook niet eerst een brief naar de Kamer.

Rutte begint zich een beetje te ergeren aan alle kritiek. Hij zegt het „begrijpelijk” te vinden dat zijn optreden bij Nieuwsuur wordt „gerecenseerd”, maar hij wil nu ook wel eens horen van andere partijen wat hún ideeën zijn over een nieuwe bestuurscultuur. Hij heeft het over „een bredere verantwoordelijkheid van de andere kant om uit de stoel te komen”. Rutte vindt dat Azarkan „iets te veel met schone handen staat te kijken naar anderen”.

Twitter avatar pdekoning Petra de Koning Rutte lijkt te vinden dat híj zich ondertussen genoeg heeft verdedigd en verontschuldigd. ‘Nu moeten ook anderen over zichzelf nadenken.’ ‘Ik drink geen cognac’, zegt @gertjansegers die nog steeds wil weten: ‘Hoe diep’ is het nieuwe besef bij Rutte over #bestuurscultuur?
Twitter avatar pdekoning Petra de Koning ‘Ik zal er hulp bij nodig hebben om niet in oude fouten te vervallen’, @markrutte #formatiedebat

Terugkijkend op zijn tv-optreden probeert Rutte nog eens uit te leggen wat hij precies wilde zeggen in het interview. De kern is volgens hem dat debatten in de Tweede Kamer nu te veel plaats vinden „tussen meneer Wilders enerzijds en mevrouw Marijnissen anderzijds”. Volgens Rutte moet het debat weer terug naar het „politieke midden” en dat kan alleen als ook dáár meer politieke tegenstellingen worden toegelaten. Dat is, zegt Rutte, in de afgelopen jaren moeilijker geworden door een overdaad aan coalitieoverleg en -afspraken. Opnieuw pleit hij voor een dun regeerakkoord, zonder afspraken over details zoals „stoplichten langs fietspaden”.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk ‘Een fundamentele reset tussen Kamer en kabinet’ wil Rutte, die terugverlangt naar het interne geknetter van het kabinet-Den Uyl. Maar de burger heeft hier niets aan, betoogde de Nationale Ombudsman gisteren: https://t.co/lY6UzUvyfE

Debat over de voortgang van de formatie met informateur Herman Tjeenk Willink.Foto David van Dam

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Kamer debatteert over formatie en positie Rutte