Rusland

Vrijheidsbeperking voor activiste Olga Misik (19) om ‘vandalisme’

Veroordeling De 19-jarige activist Olga Misik is veroordeeld voor tot vrijheidsbeperking vanwege ‘vandalisme’. Misik werd wereldwijd bekend toen ze twee jaar geleden de grondwet voorlas aan de oproerpolitie.

De 19-jarige Russische student Olga Misik is dinsdag door de rechtbank in Moskou veroordeeld tot een vrijheidsbeperking van twee jaar en twee maanden wegens vandalisme. Misik mag haar huis in haar woonplaats Voskresensk tussen 22.00 uur en 6.00 uur niet verlaten, zo melden lokale media. De rechter legde de straf op omdat Misik samen met twee anderen de ingang van het Russische OM met verf had beklad en er een poster had opgehangen. Misik is een bekend criticus van president Vladimir Poetin. Zij werd wereldnieuws door op haar zeventiende de grondwet voor te lezen aan de oproerpolitie. Volgens haar advocaat is die actie de echte reden voor de veroordeling. De activisten hadden niets vernield, dus is een veroordeling wegens vandalisme in hun ogen onterecht. Misik gaat in beroep. (NRC)