PvdA en GroenLinks willen ‘boter bij de vis’ van Rutte

Lilianne Ploumen (PvdA) en Jesse Klaver (GroenLinks) vinden dat Rutte nu wel genoeg „mooie woorden” (Ploumen) heeft gezegd over het vertrouwen dat hij wil herstellen. Ze willen dat hij erkent dat veel problemen in de uitvoering zijn ontstaan door toedoen van zijn eigen kabinetten. En ze willen weten wat hij gaat doen om die problemen te herstellen.

„Boter bij de vis”, zegt Ploumen. Wat vindt Rutte van de brief die zijn partijgenoot minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) dinsdag naar de Kamer heeft gestuurd over de sociale advocatuur? Daags nadat Rutte bij Nieuwsuur zei dat hij de toegang voor burgers tot het recht wilde verbeteren, schreef Dekker dat er in die sector geen acute maatregelen nodig zijn, omdat de situatie volgens hem het afgelopen jaar „niet sterk verslechterd” is. Ploumen herinnert Rutte eraan dat de VVD onlangs een motie heeft ondertekend van Ploumen en Klaver waarin staat dat de sociale advocatuur er structureel geld bij moet krijgen. Hoe zit dat?

Rutte vindt dat „heel klassiek PvdA”, om er meteen geld bij te willen. „Als er een probleem is, hoeft er niet altijd extra geld bij. Je kunt het ook goed intern anders organiseren”, vindt hij. Al wil hij niet uitsluiten dat er uiteindelijk toch geld bij moet. Goed, zegt Ploumen. Dan mag Rutte uitleggen hoe hij de uitvoering wil veranderen. In het VVD-programma kon ze daar geen woord over vinden. Ze houdt Rutte voor dat zijn kabinetten alleen maar hebben bezuinigd op uitvoeringsorganisaties en ook nu wil de VVD weer miljoenen euro’s bezuinigen, bijvoorbeeld op het UWV.

Twitter avatar pdekoning Petra de Koning ‘Heel klassiek PvdA’, vindt Rutte, die aan het oefenen lijkt te zijn om zijn ‘diepe neiging tot compromis’ te onderdrukken. ‘Er is een probleem: méér geld’ #formatiedebat

Klaver valt haar bij. Hij wil dat Rutte vandaag in het debat erkent dat de problemen tussen overheid en burger, zoals in de Toeslagenaffaire, niet plotseling zijn ontstaan, maar dat die zijn ontstaan door toedoen van Rutte’s eigen kabinetten. Doordat uitvoeringsorganisaties minder geld kregen en moesten inkrimpen. En doordat de discretionaire bevoegheid is verdwenen om in individuele gevallen mensen te helpen die de dupe zijn geworden van te rigide beleid.

Rutte zegt dat hij Klaver een heel eind kan volgen, behalve op één punt. Volgens Rutte zeggen linkse partijen zoals GroenLinks en PvdA meteen dat er geld bij moet als er problemen zijn met uitvoeringsorganisaties. De VVD ziet dat toch anders en Rutte vindt dat hij dat, in het kader van het nieuwe ‘dualisme’, ook best wel mag benoemen. Klaver vindt dit flauw, omdat Rutte hiermee in feite weer voortborduurt op een oud cliché, namelijk dat linkse partijen met geld smijten. ,,Doe dit nou niet”, zegt Klaver.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Kamer debatteert over formatie en positie Rutte