Oranje-aanvoerder Virgil van Dijk mist definitief EK voetbal

Revalidatie Van Dijk moest in oktober worden geopereerd aan een zware knieblessure en is daarvan niet op tijd hersteld om in juni te kunnen deelnemen aan het EK dat voor Oranje op 13 juni begint.
Van Dijk liep zijn zware blessure op in oktober toen Everton-doelman Jordan Pickford onbesuisd uit zijn doel kwam.
Van Dijk liep zijn zware blessure op in oktober toen Everton-doelman Jordan Pickford onbesuisd uit zijn doel kwam. Foto Peter Byrne/ EPA

Virgil van Dijk speelt komende zomer niet mee met het Nederlands elftal op het EK voetbal. Dat heeft de aanvoerder van Oranje woensdag bekendgemaakt in een interview op de website van zijn club Liverpool. Van Dijk moest in oktober worden geopereerd wegens een zware knieblessure en is daarvan niet op tijd hersteld om in juni te kunnen deelnemen aan het EK, wat zijn debuut had moeten worden op een eindtoernooi.

De 29-jarige centrale verdediger spreekt in het interview van een zwaar maar juist besluit. „Het moge duidelijk zijn dat ik erg ontdaan ben dat ik het EK moet missen”, zegt Van Dijk. „Maar de dingen zijn zoals ze zijn en ik moet het accepteren - we moeten het allemaal accepteren. Ik denk dat de beslissing om niet te gaan de juiste is in het grote geheel van dingen. Het is moeilijk, maar ik heb er vrede mee.”

Bij zijn werkgever Liverpool zullen ze ongetwijfeld tevreden zijn dat Van Dijk zich richt op het volgende voetbalseizoen. Liverpool-trainer Jürgen Klopp liet de laatste maanden in verscheidene interviews doorschemeren dat hij het onwaarschijnlijk achtte dat zijn sterspeler het EK zou halen. „Het is niet zo dat ik Virgil niet wil laten gaan. Maar het gaat om de ernst van de blessure”, zei Klopp halverwege maart tijdens een persconferentie. Bondscoach Frank de Boer was eveneens sceptisch, maar bleef desalniettemin hoopvol en liet zondag bij tv-zender ESPN weten dat de verdediger zelf de knoop door moest hakken.

‘Niet meer de jongste’

Lees ook: UEFA: bondscoaches mogen 26 spelers oproepen voor EK voetbal

Van Dijk zelf zegt dat zijn leeftijd en het komende WK voetbal de doorslag heeft gegeven. „Ik ben de jongste niet meer”, aldus Van Dijk. „Maar ik ben volwassen genoeg om te weten dat deze beslissing absoluut de juiste is geweest om mijn lichaam en mijn knie wat extra hersteltijd te geven om klaar te zijn voor hopelijk achttien geweldige maanden met mijn club en mijn land. We willen ons kwalificeren voor het WK in 2022 en die kwalificatie begint weer in september.”

Van Dijk raakte op 17 oktober geblesseerd in een competitiewedstrijd van zijn club Liverpool tegen Everton, toen doelman Jordan Pickford onbesuisd zijn doel uitkwam en de Nederlander hard raakte. Al snel was duidelijk dat het om een ernstige blessure aan de kniebanden ging, waarvoor een maandenlang hersteltraject nodig was. Van Dijk deelde de afgelopen maanden geregeld video’s van zijn hersteltrainingen op sociale media, wat de hoop aanwakkerde dat hij het EK mogelijk nog zou halen. Van Dijk gaat in plaats daarvan de komende maanden de laatste fase van zijn revalidatie in en hoopt dat hij op tijd fit is voor de voorbereiding van Liverpool op het nieuwe voetbalseizoen.

Het Nederlands elftal speelt zijn eerste wedstrijd op het EK tegen Oekraïne op zondag 13 juni. Vervolgens komt Oranje in de groepsfase uit tegen Oostenrijk (17 juni) en Noord-Macedonië (21 juni). Het verdedigende centrale duo van Oranje zal daarbij vermoedelijk bestaan uit Matthijs de Ligt en Stefan de Vrij, als vervanger van Van Dijk. Een andere optie is Daley Blind, van wie nog onzeker is of hij het EK gaat halen in verband met een enkelblessure die hij eind maart opliep in de uitwedstrijd van het Nederlands elftal tegen Gibraltar.