Ook bibliotheken mogen volgende week onder voorwaarden open

De hoofdvestiging van de bibliotheek in Rotterdam, aan de Hoogstraat.
De hoofdvestiging van de bibliotheek in Rotterdam, aan de Hoogstraat. Foto Robin Utrecht/ANP

Ook de bibliotheken mogen vanaf volgende week weer open, mits de daling van het dagelijkse aantal ziekenhuisopnames doorzet. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte (VVD) woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer gezegd. De bibliotheken mogen per 20 mei weer een beperkt aantal bezoekers ontvangen.

Tijdens de coronapersconferentie kondigde het demissionair kabinet gister een aantal coronaversoepelingen aan. Zo mogen per 19 mei de sekswerkers weer aan de slag, kunnen de terrassen langer open en mogen culturele instellingen weer onder voorwaarden bezoekers ontvangen. Daarvoor moet het aantal nieuwe ziekenhuisopnames wel 20 procent lager liggen dan de piek in de derde golf; de versoepelingen gaan niet door als dat niet het geval is.

De Tweede Kamer drong aan dat ook de bibliotheken meegenomen zouden worden in de versoepelingen. Daarvoor is wel een aparte regeling nodig, die morgen pas naar de Tweede Kamer wordt gestuurd. Daarom openen de bibliotheken één dag later dan de overige versoepelingen mogelijkerwijs ingaan.

Lees ook: Kabinet is voorzichtiger: ‘We moeten geen fouten maken die ons weer op achterstand zouden zetten’ Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: ‘WHO en wereldleiders hadden coronapandemie kunnen voorkomen’