OMT pleit voor terughoudendheid met nieuwe versoepelingen

Als de ziekenhuiscijfers het toelaten, mag de Efteling vanaf 19 mei weer open.
Als de ziekenhuiscijfers het toelaten, mag de Efteling vanaf 19 mei weer open. Foto Merlin Daleman

Het Outbreak Management Team roept op terughoudend te zijn met de versoepelingen van de coronamaatregelen die het kabinet dinsdagavond aankondigden. Dat schrijven de deskundigen in een brief die dinsdag naar de Tweede Kamer is gestuurd. Volgens het OMT is het aantal besmettelijke personen nog altijd hoog, ook ten opzichte van andere landen. Bovendien zal het terugdraaien van versoepelingen, mocht dat nodig zijn, „welhaast onmogelijk zijn”.

Met het advies reageert het OMT op de versoepelingen die demissionair premier Mark Rutte (VVD) en gezondheidsminister Hugo de Jonge (CDA) dinsdagavond aankondigden tijdens de persconferentie over de coronamaatregelen. Het kabinet wil, mits het aantal ziekenhuisopnames verder daalt, vanaf 19 mei de coronamaatregelen verder afschalen. Buitenlocaties als pretparken, dierentuinen en openluchtmusea gaan dan weer open en buiten mag in groepen tot dertig man worden gesport. Ook kunnen sportscholen en zwembaden open, sekswerkers weer aan de slag en mogen terrassen van 06.00 uur tot 20.00 uitgestald worden.

Volgens het OMT kan het te snel versoepelen het perspectief op een zomerperiode met minder maatregelen teniet doen. De deskundigen benadrukken dat het merendeel van de huidige besmettingen weliswaar onder de jongere bevolking plaatsvindt en jongeren minder snel in een ziekenhuis worden opgenomen, maar dat dit in een latere fase kan leiden tot meer gevallen van langdurige gezondheidsklachten als gevolg van Covid-19.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Kabinet: bonus voor alle zorgmedewerkers