Officiële dodental India passeert 250.000, Giro555 begint inzamelingsactie

Lichamen van Indiase coronaslachtoffers worden gecremeerd op een buitenplaats in Bengaluru,
Lichamen van Indiase coronaslachtoffers worden gecremeerd op een buitenplaats in Bengaluru, Foto Aijaz Rahi/AP Photo

In India is het aantal dodelijke slachtoffers als gevolg van de coronapandemie woensdag de 250.000 gepasseerd. Dat meldt persbureau AFP. De afgelopen 24 uur werden 4.205 doden en 348.482 nieuwe coronabesmettingen gemeld in het land, dat zich in een diepe crisis bevindt door een heropleving van de pandemie.

De crisis in India is mede veroorzaakt door het opduiken van een nieuwe en besmettelijkere variant van het coronavirus. Deze mutatie is inmiddels in 44 landen vastgesteld, meldde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dinsdag in een rapport. De variant is aangemerkt als „zorgwekkend”.

Intussen maakt de internationale gemeenschap zich steeds meer zorgen over de situatie in het Zuid-Aziatische land. Verschillende landen hebben noodhulp gestuurd, ook zijn er meerdere inzamelingsacties opgezet. Zo hebben Nederlandse hulporganisaties woensdag noodnummer Giro555 geopend om geld in te zamelen om de pandemie in India en in andere kwetsbare landen te bestrijden. Het geld dat wordt opgehaald is bedoeld voor het mogelijk maken van vaccinaties en voor medische noodhulp aan coronaslachtoffers.

Tekorten in ziekenhuizen
Indiase ziekenhuizen hebben al weken te weinig zuurstof en capaciteit om alle zieken te verzorgen en ook crematoria kunnen het aantal doden niet meer aan. Zelfs voor brandstapels voor de crematie van lichamen zou te weinig hout zijn, waardoor tientallen lijken in de Ganges-rivier zijn gegooid en langs de oevers zijn aangespoeld.

Balram Bhargava, het hoofd van de Indiase Gezondheidsraad, zegt woensdag in gesprek met persbureau Reuters een lockdown van zes tot acht weken te willen in districten waarin meer dan tien procent van de bevolking besmet is. De Indiase premier Narendra Modi zag tot nu toe af van een landelijke lockdown vanwege de economische gevolgen en liet de beslissing aan regionale bestuurders. Bhargava is de eerste hooggeplaatste ambtenaar die zich uitspreekt over de noodzaak van langdurige lockdowns om de crisis te bestrijden. Of de regionale lockdowns daadwerkelijk worden ingevoerd, is nog onduidelijk.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: OMT pleit voor terughoudendheid met nieuwe versoepelingen