Nieuwsuur

‘Vriendjespolitiek met miljoenendeals in Groningen na komst Google’

Overheidsbestuurders in Noordoost-Groningen hebben door machtsmisbruik boeren gedupeerd bij de handel in grond, bedoeld voor een Google-datacentrum. Eén familiebedrijf zou verrijkt zijn met miljoenendeals. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur op basis van tientallen notariële akten, kadastrale uittreksels, taxatierapporten, jaarverslagen, notulen, rechtbankstukken, WOB-verzoeken en tot nu toe vertrouwelijke documenten. Uit de reconstructie van Nieuwsuur blijkt dat havenbedrijf Groningen Seaports (GSP) onbevoegd koopovereenkomsten en contracten afsloot. GSP was een overheidsinstelling maar werd in 2013 geprivatiseerd. De overheid – de provincie en twee gemeenten in het Eemshaven-gebied – is nog wel de enige aandeelhouder, en is zo nog zeer actief betrokken bij de besluitvorming van de GSP. GSP kocht en verkocht voor tientallen miljoenen euro’s grond voor het datacentrum in de Eemshaven. Om die deals mogelijk te maken, werden in het geheim kostbare windmolenrechten gegund aan de belangrijkste grondeigenaar: familiebedrijf Bakker Bierum. (NRC)