Feest in Deventer en onrust in Doetinchem na promotie Go Ahead Eagles

Voetbal Go Ahead Eagles won in de laatste speelronde van de Keuken Kampioen Divisie met 0-1 van Excelsior, terwijl grote concurrent De Graafschap uit Doetinchem gelijkspeelde tegen Helmond Sport.
Go Ahead Eagles-coach Kees van Wonderen viert met zijn spelers de promotie naar de Eredivisie.
Go Ahead Eagles-coach Kees van Wonderen viert met zijn spelers de promotie naar de Eredivisie. Foto Pieter Stam de Jonge / ANP

De ontknoping in de Keuken Kampioen Divisie is in Deventer groots gevierd toen woensdagavond bleek dat Go Ahead Eagles en niet De Graafschap wist te promoveren naar de Eredivisie. In Doetinchem was de sfeer grimmig nadat de club, die vooraf gezien werd als de grootste kanshebber voor promotie naar de hoogste klasse in het betaald voetbal, die belofte niet waar wist te maken. De ME moest ingrijpen.

Woensdagavond verzekerde Go Ahead Eagles zich van de tweede plek in de divisie, na een overwinning (0-1) bij Excelsior, terwijl De Graafschap op eigen veld niet verder wist te komen dan een gelijkspel tegen Helmond Sport (0-0) en daardoor zijn voorsprong op de ploeg uit Deventer verspeelde. Het positievere doelsaldo van Go Ahead Eagles leverde de promotie op.
eerd
De spelers van Go Ahead wachtten op het veld van Excelsior ruim een uur op de afloop van de wedstrijd van De Graafschap. In Doetinchem was het duel wegens noodweer lange tijd stilgelegd. „50 minuten hebben we hier gestaan en nu zijn we gepromoveerd”, zei coach Kees van Wonderen van Go Ahead Eagles bij ESPN. „Ik kan het amper geloven. Het is ongelooflijk dat het daar gelijk blijft en het is ongelooflijk dat wij na zo’n moeilijk jaar tweede worden.” Van Wonderen noemde de ontknoping „bizar”.

Het was de tweede keer in enkele dagen dat De Graafschap de kans op promotie liet liggen. Eind vorige week deden de Doetinchemmers dat al door gelijk te spelen bij Jong Ajax. Eerder al promoveerde kampioen Cambuur naar de Eredivisie.

Feest in Deventer, onrust in Doetinchem

Na de ontknoping trokken duizenden supporters het centrum van Deventer in om de promotie te vieren. Daarbij hielden ze zich niet de coronaregels. Ze scandeerden leuzen, zongen en zwaaiden met vlaggen. Ook werd vuurwerk afgestoken.

Hoewel de politie aanwezig was met gepantserde busjes, werd er niet ingegrepen. De gemeente had eerder al laten weten niet op te gaan treden tegen feestende supporters. Iets na 02.00 uur ‘s nachts kwam de spelersbus vanuit Rotterdam aan bij een parkeerterrein langs de A1 bij Deventer. Die werd enthousiast onthaald door fans na een oproep daartoe van feestvierende spelers van Go Ahead Eagles vanuit de bus.

Twitter avatar GAEagles Go Ahead Eagles 🦅 🚌 | 𝗗𝗲 𝗕𝗮𝘀𝗖𝗮𝗺 𝘃𝗮𝗻𝘂𝗶𝘁 𝗱𝗲 𝗕𝘂𝘀! #GAEPROMOTIE https://t.co/1JNCk6kvmb

Burgemeester Ron König feliciteerde Go Ahead Eagles op Twitter met de promotie. „Iedereen met een rood geel hart gefeliciteerd met de prachtige uitkomst van deze spannende avond. Go Ahead Eagles terug in de Eredivisie!”

In Doetinchem is het door het mislopen van de promotie door De Graafschap nog ver na de wedstrijd onrustig geweest bij stadion de Vijverberg. Fans gooiden met zwaar knalvuurwerk en richtten vernielingen aan in de buurt van het stadion. Ook werd de spelersbus van Helmond Sport enige tijd tegengehouden.

Vorige week vrijdag ging het ook al mis bij de Vijverberg, toen werd onder meer een persfotograaf mishandeld.

Lees ook: Fotograaf en journalisten uitgescholden en weggejaagd door feestende De Graafschap-supporters