Nederlandse overheidsfinanciën minder verslechterd dan in omringende landen

De coronacrisis heeft vorig jaar een flinke bres geslagen in de overheidsfinanciën van Europese landen, maar Nederland staat er ten opzichte van omringende landen het minst slecht voor. Dat blijkt uit cijfers van het CBS die woensdag zijn gepubliceerd. De Nederlandse uitgaven liepen vanwege de ruime inkomensondersteuning weliswaar relatief sterk op, maar de inkomsten daalden minder sterk dan in andere West-Europese landen.

De stijging van de overheidsuitgaven bedroeg in Nederland 13 procent, terwijl het Verenigd Koninkrijk in 2020 met bijna 20 procent de grootste uitgavenstijging kende van de onderzochte landen Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Italië en het VK. De neergang van het Nederlandse bbp was met -1,3 procent veel minder groot dan de economische achteruitgang in Frankrijk (-6,1 procent) en Italië (-7,8 procent), maar ook dan in Duitsland (-3,4 procent), België (-5,3 procent) en het Verenigd Koninkrijk (-4,8 procent). Daarmee viel de verslechtering van de overheidsinkomsten ook erg mee.

Ten opzichte van de andere landen is de Nederlandse schuld als percentage van het bbp met 5,7 procentpunt het minst gestegen.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: coronablog 12 mei