Nauru vaccineert als eerste hele bevolking, Duitsland laat gevaccineerden toe zonder testbewijs

  • Nauru is het eerste land ter wereld waar de hele volwassen bevolking een eerste prik van een vaccin tegen Covid-19 heeft gekregen. Dat heeft de regering van het eilandstaatje laten weten in een verklaring. Het eiland in de Stille Oceaan is ook een van de weinige landen ter wereld die geen enkel geval van coronavirus heeft geregistreerd.

    De hele vaccinatiecampagne heeft een maand geduurd. In die periode ontvingen 7.392 mensen een eerste dosis, dat is ongeveer 108 procent van de volwassen bevolking. Het aantal ligt hoger dan 100 procent, omdat ook enkele niet op het eiland ingeschreven toeristen op Nauru ingeënt zijn. Het land ontving doses AstraZeneca-vaccins via het Covax-programma. „De taskforce die verantwoordelijk is voor de strijd tegen het coronavirus is verheugd over dit wereldrecord en bedankt alle inwoners voor hun bijdrage om ervoor te zorgen dat Nauru een plek blijft die door Covid wordt gespaard”, aldus de regering in een verklaring.

  • Duitsland gaat reizigers die gevaccineerd zijn, of recentelijk het coronavirus onder de leden hebben gehad, zonder testbewijs en quarantaineplicht toelaten tot het land. De Duitse regering ging woensdag akkoord met een voorstel om de regels aan te passen, meldt persbureau AP. Reizigers die uit gebieden komen waar veel besmettingen zijn met een zorgwekkende nieuwe mutant, moeten zich nog wel laten testen en preventief in quarantaine gaan. De versoepelingen zijn bedoeld om reizen in de zomer makkelijker te maken, vooral voor families waarvan de ouders wél en de kinderen niet gevaccineerd zijn.
  • Premier Boris Johnson van het Verenigd Koninkrijk kondigde woensdagmiddag een parlementair onderzoek aan naar de manier waarop de regering is omgegaan met de coronacrisis. Dat meldt persbureau Reuters. Het onderzoek zou in de lente van 2022 moeten aanvangen. Het is nog niet bekend wie het onderzoek gaat leiden. Johnson zegt „de juiste persoon” voor het „enorm belangrijke onderzoek” te willen vinden. Degene die wordt gekozen krijgt toegang tot al het noodzakelijke bewijs en mag mensen onder ede verhoren.
Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: ‘WHO en wereldleiders hadden coronapandemie kunnen voorkomen’