Kuipers: ziekenhuisbezetting blijft de komende weken hoog

Hoewel de ziekenhuisbezetting de afgelopen 24 uur is gedaald (135 opgenomen patiënten minder), zullen er met de huidige ontwikkelingen half juni nog zeker 1.500 patiënten met Covid-19 in het ziekenhuis liggen. Bij een tegenvaller in bijvoorbeeld het vaccinatieprogramma is de ziekenhuisbezetting tegen die tijd nog hoger. Dat voorspelt Ernst Kuipers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) woensdag in een briefing in de Tweede Kamer. Gisteren lagen 2.480 coronapatiënten in de ziekenhuizen. Het LCPS komt later vandaag met de cijfers over de afgelopen 24 uur.

Ook Jaap van Dissel van het RIVM sprak tijdens de briefing, en benoemde eveneens de daling van het aantal coronapatiënten op de IC. De dinsdag door het demissionaire kabinet aangekondigde versoepelingen zullen daar volgens hem weinig invloed op hebben, mits de coronamaatregelen opgevolgd blijven worden. Omdat steeds meer mensen in Nederland gevaccineerd zijn, zal de daling op de IC’s volgens Van Dissel bovendien niet zo snel weer overslaan naar een stijging.

Desondanks blijft de druk op de ziekenhuiszorg „onverminderd hoog”, aldus de Nederlandse Zorgautoriteit woensdag in de wekelijkse rapportage. 28 ziekenhuizen hebben aangegeven kritieke planbare zorg, zoals kankerbehandelingen, niet meer volledig volgens planning te kunnen leveren, twee ziekenhuizen meer dan vorige week. Dat wil overigens niet zeggen dat patiënten van wie een behandeling is vertraagd per definitie gezondheidsschade oplopen. Het kan volgens de zorgautoriteit zijn dat andere zorginstellingen bijspringen. De acute zorg, zoals spoedeisende hulp, kan nog steeds overal worden geleverd.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: ‘WHO en wereldleiders hadden coronapandemie kunnen voorkomen’