Klaver wil vooral praten over de inhoud, niet over Rutte

Klaver vindt dat behalve de politiek ook de journalistiek verantwoordelijkheid draagt voor het creëren van een nieuwe bestuurscultuur. De GroenLinks-leider vindt het in algemene zin teleurstellend dat er alleen naar de ideeën van partijen wordt geluisterd als een desbetreffende partij nodig is voor een meerderheid in de Kamer. Als dat niet zo is, doet de partij er niet meer toe. En dat is jammer, zegt Klaver. „Naar goede ideeën moet altijd worden geluisterd.”

Klaver krijgt vragen over zijn vermeende geflirt met Rutte in de afgelopen weken – GroenLinks is mogelijk nodig voor een meerderheid van een eventueel nieuw kabinet. Klaver zegt dat zijn vertrouwen in Rutte niet echt groter is geworden in de afgelopen dagen, maar dat hij het vooral belangrijk vindt om „langs de lijnen van de inhoud” te blijven praten.

Twitter avatar pdekoning Petra de Koning Klaver wil ‘langs de lijnen van de inhoud’ verder praten. Stelt zelf de vraag of ‘collega Rutte nog een ander mens wordt?’ Hij kijkt de VVD-leider aan en lacht: ‘Spoiler, ik denk het niet’ #formatiedebat

Na Klaver is Baudet aan het woord. De Forum-leider is nog niet begonnen of voorzitter Bergkamp grijpt in. Ze vraagt Baudet en Van Haga naar voren te komen. Later blijkt dat ze heeft gevraagd of Baudet, die het niet nauw neemt met de coronaregels, met het coronavirus is besmet. Hierover doen al enkele dagen geruchten de ronde en volgens Bergkamp hebben Kamerleden hun zorg daarover uitgesproken. Baudet zegt dat hij zich „kiplekker” voelt.

Twitter avatar tomjanmeeus Tom-Jan Meeus Baudet heeft geen corona, zegt Baudet #formatiedebat
Twitter avatar apjvalk Guus Valk ‘Naar mijn weten’ heeft Thierry Baudet ‘geen corona’, en hij begint te spreken. ‘Ik voel me kiplekker.’ Vera Bergkamp had geschorst en Baudet en Wybren van Haga om een verklaring gevraagd, en dit was hem dus. Ging allemaal om dit stuk: https://t.co/DKJy6l4mqd

Daarna komt Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren). Zij vindt dat de formatie zo niet verder kan. „We kunnen alleen verder als er vertrouwen is.” Rutte heeft dat vertrouwen geschonden, zegt zij, en daar kan de Kamer in dit debat niet aan voorbijgaan. „We hebben gezien dat het ‘hier scheiden onze wegen’ wat zo manmoedig klonk uit de mond van Kaag tóch heeft geresulteerd in de vlucht naar voren.” Zij vindt het geen vanzelfsprekendheid dat er weer een kabinet komt waar weer grotendeels dezelfde partijen aan deelnemen. „De problemen van Rutte moeten worden opgelost, maar juist daarom kunnen we ons niet veroorloven om een kabinet te formeren waar Nederlanders geen vertrouwen in hebben.”

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Kamer debatteert over formatie en positie Rutte