Kabinet: bonus voor alle zorgmedewerkers

Demissionair minister Hugo de Jonge.
Demissionair minister Hugo de Jonge. Foto Bart Maat/ANP

Het demissionaire kabinet wil dat alle medewerkers uit de zorg dit jaar een bonus krijgen. Het gaat dan om eenmalige netto-uitkering van 200 tot 240 euro. Dat schrijft minister Hugo de Jonge (CDA, Volksgezondheid) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. Vorig jaar werd een bonus van 1.000 euro uitgekeerd aan zorgmedewerkers.

De bonus is bedoeld voor alle zorgmedewerkers die maximaal twee keer modaal verdienen. Iedereen die in de zorg werkt en voldoet aan de inkomenseis kan aanspraak maken op het extraatje, niet alleen medewerkers die veel met corona te maken hebben gehad. Hier vallen bijvoorbeeld ook fysiotherapeuten, verloskundigen, schoonmakers, zzp’ers en uitzendkrachten onder.

„De gezamenlijkheid waarin alle zorgprofessionals hard werken binnen de sector vraagt om een onderlinge solidariteit. Dat brengt met zich mee dat ik een bredere doelgroep laat voorgaan op een beperkte stijging van het bonusbedrag”, laat De Jonge weten. Het kabinet heeft 720 miljoen euro uitgetrokken voor de bonussen.

Lees ook: SER-advies: verhoog salarissen in de zorg structureel Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Nederlandse overheidsfinanciën minder verslechterd dan in omringende landen