Kaag wil ‘in landsbelang’ vaart maken met formatie

Wilders zegt tegen Kaag (D66) dat hij ergens heeft gelezen dat Kaag en Rutte onlangs één op één in het Catshuis hebben afgesproken. „Misschien was het een lang weekend. Wat heeft u met Rutte gedaan?”

Ik heb vier kinderen, huisdieren, en „ook nog een echtgenoot”, riposteert Kaag. Ze heeft geen tijd voor weekendjes. Kaag erkent Rutte een paar keer te hebben gesproken, voor lunch of koffie, maar verwerpt de „insinuaties” van Wilders. „Het is heel normaal dat mensen met elkaar gesprekken voeren.”

Volgens Kaag is er een groot verschil tussen haarzelf en Wilders: „U wilt altijd verkiezingen, ik wil graag iets doen met het vertrouwen van de kiezers. […] Het land verwacht terecht van partijen dat we ook weer kijken naar de grote uitdagingen waar het land voor staat.” En ze weet in ieder geval één ding zeker: Wilders zal nooit in de regering komen, omdat verschillende partijen zijn PVV hebben uitgesloten.

Kaag roept alle partijen op om vaart te maken met de formatie. Want, zegt ze: „Of we nu in de oppositie of in de coalitie zitten: uiteindelijk dragen wij met alle 150 Kamerleden ook verantwoordelijkheid voor het bestuur van het land.”

Twitter avatar pdekoning Petra de Koning ‘Ik ben oorlog.. nee vredesgezant geweest’, zegt @SigridKaag over mogelijke samenwerking met VVD van @markrutte, ‘en ik weet: met degene met wie je de grootste verschillen hebt, zul je toch aan tafel moeten gaan zitten’ #formatiedebat
Twitter avatar pdekoning Petra de Koning ‘We staan allemaal aan de lat’, vindt Kaag over de #bestuurscultuur. In andere woorden: hetzelfde als Ruttes boodschap in #formatiedebat
Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Kamer debatteert over formatie en positie Rutte