Helft basisscholen heeft nog geen zelftests ontvangen

Demissionair minister Arie Slob bezocht in april een school in Zwolle waar zelftests werden geleverd.
Demissionair minister Arie Slob bezocht in april een school in Zwolle waar zelftests werden geleverd. Foto Sem van der Wal/ANP

Ongeveer de helft van de 6.700 basisscholen heeft vooralsnog geen zelftesten ontvangen, terwijl het ministerie van Onderwijs die voor deze week zou hebben toegezegd. De Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) zegt tegen persbureau ANP dat het ministerie heeft beloofd voor 11 mei alle basisscholen te voorzien van coronazelftesten. Door een vertraging is dat nog niet gelukt.

Het ministerie verwacht deze week 90 procent van de basisscholen van zelftesten te voorzien, zo schreef demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) gister aan de Tweede Kamer. Het restant van de testen voor docenten volgt in de week daarop. De AVS noemt de verlate leveringen „teleurstellend”. „De testen lagen bijna nog eerder in de supermarkt dan op school.”

Volgens De Jonge hebben „nagenoeg alle scholen voor voortgezet (speciaal) onderwijs” hun eerste levering testen ontvangen. De zelftesten zijn bedoeld voor docenten. Die kunnen zich daarmee twee keer per week op het coronavirus kunnen laten testen, zonder dat zij klachten hebben.

Het betreffen zogeheten antigeensneltests. Ze zijn bedoeld om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen, doordat besmettingen eerder opgespoord kunnen worden. Het demissionaire kabinet raadt bij klachten aan geen sneltest te doen, maar een test uit te voeren bij de GGD.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: ‘WHO en wereldleiders hadden coronapandemie kunnen voorkomen’