Debat geschorst

Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp (D66) heeft het debat nu geschorst voor een lunchpauze, tot 14.15 uur. De laatste spreker voor de pauze was PVV-leider Geert Wilders. Hij haalde hard uit naar VVD-leider Mark Rutte, die volgens hem geen radicale ideeën maar „radicale arrogantie” liet zien bij Nieuwsuur, en die hij „een premier in blessuretijd met een totaal onvermogen tot zelfreflectie” noemt, „die ongeschikt is om nog één dag langer premier te zijn”.

Wilders maakt zich geen illusies waar de formatie („deze poppenkast”) toe gaat leiden: een nieuw kabinet met opnieuw Rutte als leider en de PvdA als vervanging van de ChristenUnie, misschien met GroenLinks als toevoeging. „We worden straal voor de gek gehouden, dit zijn allemaal politieke spelletjes. Alles is al in achterkamertjes bekokstoofd.” Het wordt een „rampenkabinet”, voorziet Wilders, met meer immigratie, meer „klimaathysterie” en meer Europa. „En met een beetje pech met Klaver als vicepremier.”

Tegen informateur Herman Tjeenk Willink heeft hij dan ook gezegd: wij willen graag nieuwe verkiezingen. Maar hij verwacht niet dat die er zullen komen. „Zolang wij als Tweede Kamer ons niet als leeuw maar als lam gedragen en politici als Rutte belonen voor leugens en bedrog in plaats van ze weg te sturen, zo lang zal er helemaal niets veranderen en is het streven naar een nieuwe bestuursstijl en meer dualisme cosmetisch geklets in het luchtledige.”

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Kamer debatteert over formatie en positie Rutte