Thuiskok

Focaccia

Normaal begin ik met zoet en eindig ik met hartig, maar deze week doe ik het andersom. Ik heb eerder een recept voor focaccia gedeeld, maar dit is een fijne. U kunt het beleggen naar smaak. Ik heb de eerste keer eenvoudig groene olijven en zeezoutvlokken gebruikt en veel olijfolie.

Verwarm de oven voor tot 225 graden. Verkruimel de gist in een grote kom. Doe er de 340 milliliter water bij en roer glad. Meng er de bloem en het zout bij tot een deeg. Kneed het 6 minuten verder op de werktafel tot het soepel is. Doe het deeg in een grote kom. Voeg de rest van het water toe en meng al knijpend met je handen tot het deeg het water volledig heeft opgenomen. Voeg daarna 30 milliliter olijfolie toe en kneed die ook onder het deeg. Laat het in de kom een half uurtje rusten. Wrijf de bakplaat (30 bij 40 cm, randhoogte 2,5 cm) in met de rest van de olijfolie. Schep het deeg op de bakplaat. Druk het even aan en laat het nog een half uurtje rusten. Druk voorzichtig het deeg gelijkmatig tot in de hoeken van de bakplaat. Bestrijk het rijkelijk met olijfolie en laat een uurtje narijzen. Druk voorzichtig met twee vingers tegelijk diepe gaatjes in de focaccia. Werk af naar smaak. Bak de focaccia 15 tot 18 minuten in een oven van 225 graden.