Podiumsector: ‘Testwet is niet de nekslag voor cultuursector, wij zijn voor’

Testwet Prominenten uit de cultuursector wijzen in een open brief in NRC de testwet af, omdat het de 'nekslag’ zou zijn voor de cultuursector. Dat klopt niet, zeggen de verzamelde theaters, festivals en poppodia, die voor de testwet zijn.

Coronamaatregelen in poppodium De Helling, Utrecht
Coronamaatregelen in poppodium De Helling, Utrecht Foto ANP / Koen van Weel

De podiumsector is voor het invoeren van de testwet en verwelkomt de mogelijkheden die de testwet gaat bieden. Dat standpunt gaat lijnrecht in tegen de oproep van prominenten uit de cultuursector, directeuren van culturele instellingen en kunstenaars, die maandag in NRC opriepen de testwet af te wijzen. Volgens de verzamelde branche-organisaties van de podiumkunsten doen de prominenten dat op basis van onjuiste beweringen.

De prominenten schrijven, bij monde van Yoeri Albrecht, directeur van De Balie en Tinkebell, kunstenaar, dat invoering van de testwet „de nekslag betekent voor musea, theaters, concertzalen en bioscopen en zogenaamde doorstroomlocaties”.

Bij poppodia 100% zaalbezetting

De testwet regelt dat bezoekers van een culturele instelling om een testbewijs mag worden gevraagd. Volgens de prominenten is „deze drempel voor het publiek te groot. Dat hebben de zogenaamde pilot-testen voor toegang de afgelopen tijd bewezen”.

Beide beweringen kloppen niet, aldus een woordvoerder van de branche-organisaties, waar bijna 500 theaters, schouwburgen, festivals, poppodia en concertzalen bij zijn aangesloten. „Tijdens de pilot voor toegang met testen was de zaalbezetting goed. Onder schouwburgen en concertgebouwen bedroeg die 89 procent, onder poppodia zelfs honderd procent.” De verdiensten zijn klein, maar de keuzevrijheid van de organisaties en bezoekers moet voorop staan. „De testwet is absoluut niet de nekslag voor theaters en concertzalen.”

De bezoekcijfers voor musea waren minder goed. De animo van het publiek viel tegen, constateerde NRC. Daarom wijst de brief volgens de woordvoerder van de podia vooral op een „tweedeling in de cultuursector”. Er is wel overleg geweest tussen de podiumsector en de briefschrijvers, aldus de woordvoerder. „Wij verschillen op dit punt van mening. Het is vervelend dat dit zo naar buiten komt.”

Wens: testen blijvend gratis

Waar de podiumsector en de ondertekenaars van de brief elkaar vinden, is in de wens om het liefst geen testbewijzen te hoeven vragen en te mogen vertrouwen op de protocollen die vorig jaar dienst deden en betrouwbaar zouden zijn gebleken.

De podiumsector pleit er ook voor dat de testbewijzen het anderhalvemeter-protocol mogelijk maken en er dus geen maximum van 30 bezoekers wordt gesteld, zoals in het Openingsplan van het kabinet staat. En de wensen zijn ook dat er voldoende testcapaciteit komt, dat testen gratis blijft voor publiek en dat het testen eindigt bij aanvang van het nieuwe seizoen in september.

Dit artikel is 11/5 aangevuld met een reactie van de woordvoerder van de vijf branche-organisaties uit de podiumkunsten (NAPK, VPF, VNPF, VSCD, VVTP).