In beeld

100 dagen staatsgreep in Myanmar

Deze week passeert Myanmar de honderd dagen sinds het leger de absolute macht greep en de burgerleiders Aung San Suu Kyi en Win Myint arresteerde. Persbureau AP maakte een selectie uit hun indrukwekkende beelden uit Myanmar sinds 1 februari. Honderd dagen protest, onderdrukking en geweld.
Op 1 februari laat het leger internet en telefoonlijnen uit de lucht halen en arresteert het in de vroege ochtend naar schatting enkele honderden politici. Inmiddels ligt het aantal arrestaties nog veel hoger, volgens de AAPP zitten op het moment 3.826 Myanmarezen vast vanwege hun rol in de protesten. Hier een blokkade in hoofdstad Naypyidaw in de ochtend van 1 februari.
Foto AFP
Het leger reageerde in die eerste weken nog relatief voorzichtig. Hier schuilen demonstranten in Yangon, de grootste stad van het land, voor de straal van een waterkanon.
Foto AFP / STR
In de eerste weken na de staatsgreep van 1 februari waren de meeste protesten gericht op het vrijlaten van Aung San Suu Kyi en andere vooraanstaande leden van de National League for Democracy, haar partij die tijdens de verkiezingen in november een overtuigende winst boekte.
Foto AFP / STR
Al snel gaat het leger harder en gewelddadiger optreden. Politie en militairen schieten met scherp. Deze foto is op 17 maart genomen, demonstranten slepen een gewonde man weg van de confrontatie tussen leger en burgers.
Foto AFP
Zuster Ann Rose Nu Tawng smeekt de veiligheidsdiensten om de kinderen – die ook deelnemen aan de protesten – geen geweld aan te doen en in plaats daarvan haar te doden. Deze foto ging begin maart de hele wereld over. De politie begon na haar smeekbede toch gewoon met schieten.
Foto AFP
De strijd tussen demonstranten en leger is volledig uit verhouding. Demonstranten halen van alles uit de kast en gebruiken zelfgemaakte schilden en barrières om zich te verdedigen, maar onder dreiging van militairen moeten ze die vaak weer weghalen.
Foto AFP
In Hlaing Tharyar, een voorstad van Yangon waar vooral arbeidsmigranten uit andere delen van het land wonen, gaan de protesten er heftig aan toe. Op zondag 14 maart vallen verspreid over het land meer dan tachtig doden, waarvan enkele tientallen bij protesten hier.
Foto AFP
De moeder van Khant Nyar Hein rouwt om haar zoon, een eerstejaars student geneeskunde, doodgeschoten in Yangon. Het leger schiet gericht op jongeren en verricht intussen tientallen arrestaties. Het totaal aantal doden ligt volgens de Myanmarese mensenrechtenorganisatie AAPP nu op 780, maar waarschijnlijk zijn het er meer.
Foto AFP
Op 27 maart houdt het leger zijn jaarlijkse parade. Dit is een stilstaand beeld van televisie, waar legerbaas Min Aung Hlaing een saluut aan zijn troepen brengt. Voorafgaand aan deze Dag van het Leger waarschuwden de militairen op staatstelevisie dat demonstranten het risico liepen “in de rug of in het hoofd” geschoten te worden.
Foto AFP
Het drie-vingers-gebaar, overgenomen uit de serie The Hunger Games, is in veel landen in Zuidoost-Azië uitgegroeid tot een algemeen teken tegen onderdrukking van overheden.
Foto AFP
Ook in de tweede stad van het land Mandalay gaan in februari dagelijks tienduizenden inwoners de straat op om zich tegen de staatsgreep uit te spreken. Later slaat het leger ook hier protesten met harde hand neer.
Foto AFP
Een steeds kleiner wordende groep jongeren durft uiteindelijk nog de straat op te gaan en zijn leven te wagen, zoals hier in Yangon. Later veranderen de demonstranten hun tactieken weer: ze verzinnen allerlei soorten protest. Ze houden korte flashmobs of maken creatieve opstellingen waar geen mensen voor nodig zijn.
Foto AFP
De veiligheidstroepen schieten met scherp en gebruiken katapults om mensen te verwonden en af te schrikken. ’s Nachts is er een avondklok, maar juist dan gaan de militairen vaak de huizen langs om arrestaties te verrichten.
Foto AFP
Met traangas drijven ordetroepen de demonstranten uit elkaar. Dit is in Kale, in het noordwesten van het land. De protesten verenigen voor het eerst in decennia veel van de etnische minderheidsgroeperingen in Myanmar, die al jaren ieder voor zich voor meer zeggenschap strijden.
Foto AFP
De politie voert een arrestant af in Yangon. Jongeren uit Yangon trekken de laatste weken naar de grensgebieden waar etnische groeperingen het voor het zeggen hebben, om trainingen in verzet en guerrillastrijd te volgen.
Foto AFP
Op 2 maart wonen tienduizenden Myanmarezen de uitvaart van Nyi Nyi Aung Htet Naing bij, een student en één van de eerste dodelijke slachtoffers van de protesten in Yangon. “Hoeveel doden moeten er vallen voor de Verenigde Naties actie ondernemen?”, schreef hij een dag voor zijn dood op Facebook.
Foto AFP
Een verwijderde rubberen kogel. Het medisch personeel was één van de eerste groepen in de publieke sector die in algemene staking ging. Naast de protesten is die Civil Disobedience Movement minstens zo belangrijk: de burgerlijke ongehoorzaamheidsbeweging waarmee werknemers in de publieke en private sector de legertop proberen te boycotten. Ook die vermindert in kracht, drie maanden na de staatsgreep kiezen veel inwoners ervoor om toch maar weer aan het werk te gaan.
Foto AFP
Legerbaas Min Aung Hlaing wordt in april uitgenodigd voor de internationale top over Myanmar van ASEAN, het samenwerkingsverband van tien Zuidoost-Aziatische landen. Ze komen tot consensus en roepen op tot een einde aan het geweld, maar eenmaal weer terug in Myanmar doet de generaal die conclusies af als ‘suggesties’. Er verandert na de top niets aan de opstelling van het leger.
Foto AFP