WHO: Indiase variant baart wereldwijd grote zorgen

Een zorgmedewerker loopt langs een afdeling met coronapatiënten in een ziekenhuis in New Delhi.
Een zorgmedewerker loopt langs een afdeling met coronapatiënten in een ziekenhuis in New Delhi. Foto Arun Sankar/AFP

De Indiase variant van het coronavirus baart de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) grote zorgen. De mutatie wordt daarom gekenmerkt als een wereldwijd probleem of een zogeheten variant of global concern. Dat heeft coronagezant Maria Van Kerkhove maandag tijdens een persconferentie gezegd. Het is de vierde variant die wordt bestempeld als mutatie van mondiale bezorgdheid.

De mutatie zou mogelijk besmettelijker zijn dan de oorspronkelijke variant van het coronavirus en mogelijk ook beter bestand tegen vaccins. Wel is er volgens de WHO meer onderzoek nodig naar de virusvariant. De andere drie mutaties die eenzelfde stempel kregen, werden ontdekt in Groot-Brittannië, Zuid-Afrika en Brazilië.

India kampt momenteel met een zeer heftige golf van het coronavirus. Ziekenhuizen zijn er op veel plaatsen overspoeld en kunnen de coronazorg niet meer aan; op veel plekken heersen tekorten aan bedden en zuurstof. De afgelopen dagen worden dagelijks rond de 400.000 nieuwe besmettingen en tussen de drie- en vierduizend sterfgevallen; vermoedelijk liggen de werkelijke cijfers nog hoger dan de officiële cijfers.

Lees ook: Overal in Delhi staan rijen: voor het ziekenhuis, voor zuurstof en voor de brandstapels Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: 345.000 genodigden uit medische risicogroep maakten nog geen vaccinatie-afspraak