Te vroeg voor besluit over versoepeling

Coronaregels Een voorproefje van de coronapersconferentie zat er dit weekend niet in. Het kabinet moet nog besluiten over reizen en versoepelen.

Het demissionaire kabinet houdt Nederlanders met vakantieplannen nog iets langer in spanning.

Dinsdag maken demissionair premier Mark Rutte (VVD) en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) in een persconferentie bekend of reizen naar het buitenland weer een mogelijkheid wordt als het huidige negatieve reisadvies voor de hele wereld op 15 mei verloopt. Zondag liet het kabinet daarover niets doorschemeren, net zo min als over mogelijke versoepelingen vanaf 18 mei.

Het is bijna traditie geworden dat de beslissingen uit het Catshuisoverleg in het weekend uitlekken, ver voordat de persconferentie begonnen is. Maar dat zit er dit keer niet in, zeggen ingewijden. De wijzers op het coronadashboard gingen dit weekend de goede kant op. Maar het zou te vroeg zijn de knoop door te hakken. Dat gebeurt pas dinsdag, als de cijfers goed blijven.

Het dringend advies om niet naar het buitenland af te reizen geldt sinds begin november, toen het kabinet onder meer ook theaters, musea, bibliotheken en attractieparken sloot. Alleen noodzakelijke reizen zijn uitgezonderd.

Het ziet ernaar uit dat vanaf half mei aan dat wereldwijde negatieve reisadvies een einde komt. In plaats daarvan zal meer onderscheid gemaakt worden: tussen reizigers en bestemmingen mét en zonder risico’s.

Denemarken verwelkomt sinds begin deze maand weer reizigers. Griekenland gaat op 14 mei weer open voor toeristen – en vaccineert in aanloop naar die datum strategisch de inwoners van de meest toeristische eilanden. Spanje wil op 1 juni heropenen, Frankrijk volgt op 9 juni.

Alle landen eisen dat wie binnenkomt een vaccinatiebewijs of een negatieve test kan tonen of bewijst al besmet te zijn geweest.

‘EU-paspoort’ komt mogelijk later

De bedoeling is dat in heel Europa één overkoepelend systeem van vaccinatiebewijzen geldt. Brussel wil af van de dichte grenzen en veel lidstaten snakken naar toeristen. Deze weken sleutelen de landen aan de uitwerking, maar vragen resteren. Is een immuniteitsbewijs na besmetting evenveel waard als een vaccinatie? Wat te doen met landen die prikken met het Russische Spoetnik-vaccin?

Zoals het er nu naar uitziet, moet het systeem op 21 juni af zijn. Daarna moeten de lidstaten in zes weken de invoering regelen. Premier Rutte hintte er zaterdag na afloop van de Europese top in Porto op dat het tot augustus kan duren voor een Europees coronapaspoort er is. „Natuurlijk gaan we proberen om die periode zo kort mogelijk te houden”, zei Rutte. „Ik kan me zo voorstellen dat andere landen er belang bij hebben om dat ook te proberen, maar op zich hebben ze zes weken de tijd. En dan moet die datum van 21 juni ook nog gehaald worden.”

Pretparken en sportscholen

In de tussentijd zal het goochelen met verschillende paspoorten en bewijzen worden, voor wie op reis wil. Nederland werkt aan een eigen coronapaspoort, dat ook voor binnenlands gebruik bedoeld is. Voor reizigers uit risicogebieden geldt vanaf half mei een quarantaineplicht. Nu is de hele wereld nog ‘risicovol’, vanaf 15 mei kan dat vermoedelijk snel veranderen.

De andere versoepelingen waarop het kabinet broedt, onder meer voor pretparken en sportscholen, zijn deel van ‘stap 2’ van het heropeningsplan. Ook daarover wordt dinsdag meer bekend. Want die persconferentie komt er – dat is zeker.