Laatste nieuws coronacrisis

345.000 genodigden uit medische risicogroep maakten nog geen vaccinatie-afspraak

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC de laatste ontwikkelingen rondom de coronapandemie in binnen- en buitenland bij. Dit waren de belangrijkste ontwikkelingen van maandag 10 mei:

 • Zeker 345.000 mensen die in de risicocategorie voor het coronavirus vallen vanwege een medische indicatie, hebben nog geen afspraak gemaakt om zich te laten inenten. De koepelorganisatie GGD-GHOR zegt niet te weten waardoor dat komt.
 • In de Nederlandse ziekenhuizen lagen maandag 2.487 coronapatiënten, waarvan 757 op de intensive care. Volgens Ernst Kuipers van het LNAZ gaat het „de goede kant op” rondom de coronazorg in de ziekenhuizen.
 • Een aantal prominenten uit de culturele sector heeft een brief aan de Tweede Kamer gestuurd waarin zorgen worden geuit over de zogenoemde testwet. Die wet regelt dat sommige sectoren, zoals theaters en delen van de horeca, meer bezoekers mogen ontvangen op de voorwaarde dat zij zich laten testen.
 • Het RIVM heeft een nieuwe programmadirecteur van het vaccinatieprogramma gevonden. Per 15 juni volgt Marcel van Raaij Jaap van Delden op. Volgens het instituut was Van Delden tijdelijk aangesteld en krijgt de nieuwe directie de taak de „op stoom” gekomen vaccinatiecampagne voort te zetten.
Lees hier verder in het blog van dinsdag 11 mei

‘Gele boekje niet altijd gebruikt bij coronavaccinaties’

Niet alle GGD’s in Nederland registreren coronavaccinaties in het gele vaccinatieboekje, ondanks dat het een officieel registratiesysteem voor vaccinaties is. Dat meldt Nieuwsuur. Hoewel reisvaccinaties als gele koorts en hepatitis worden vastgelegd in het boekje, is er geen vast beleid voor het registreren van coronavaccinaties in het internationaal erkende bewijs.

Willeke de Groot, directeur overheid van de Staatsdrukkerij, tevens uitgever van het gele boekje, zegt tegen Nieuwsuur dat sommige GGD’s vaccinaties niet willen registreren in het boekje. Ze zegt dat niet te begrijpen. „Je moet een plan B hebben, voor een situatie als nu, waarin een Europa-breed vaccinatiebewijs er nog niet is.”

Volgens het ministerie van Volksgezondheid is het papieren registratiebewijs dat men krijgt na vaccinatie het enige bewijs en is een registratie in het gele boekje een extra. Het ministerie zegt verder dat niet alle Nederlanders een geel boekje hebben en dat er al door de EU wordt gewerkt aan een digitaal systeem om vaccinaties te registreren en reizen weer mogelijk te maken. Dit systeem is naar verwachting eind juni af en kan door alle EU-landen gebruikt worden.

OMT-lid en kinderarts Károly Illy: geef jongeren meer ruimte bij versoepelingen

Károly Illy, lid van het Outbreak Management Team (OMT), vindt dat het demissionair kabinet meer moet doen om mentale problemen bij jongeren aan te pakken. Dat zegt de kinderarts in het radioprogramma Nieuws en Co op NPO Radio 1. Volgens Illy kampen jongeren door de coronacrisis met depressies, eenzaamheid en eetstoornissen en moet er bij versoepelingen beter worden gekeken hoe dat aangepakt kan worden.

„Ik heb het idee dat de overheid denkt: kinderen kunnen naar school en mogen sporten, dus daar hoeven we niks aan te doen, maar dat is een miskenning van de werkelijkheid”, zegt Illy in het programma. „Scholieren gaan slechts één dag per week naar school, daarmee worden mentale problemen en sociale schade die ontstaan door de coronacrisis niet opgelost.”

Volgens het OMT-lid moeten jongeren alle sporten weer kunnen beoefenen en moet het mogelijk worden vaker naar school te gaan. Als er meer ruimte is om te versoepelen, moet in het vervolg meer en beter naar de jongere leeftijdsgroepen worden gekeken, zegt Illy. „Het is een gemiste kans en erg schadelijk dat honderdduizenden kinderen niet meer ruimte wordt gegeven”, zegt hij.

Leerlingen van het Keizer Karel College in Amsterdam tijdens een sportles. Foto Koen van Weel/ANP

Europese Commissie: reissysteem klaar voor gebruik op 1 juli

De Europese Commissie verwacht dat EU-lidstaten al vanaf 1 juli gebruik kunnen maken van het systeem dat reizen binnen de EU toestaat. Dat meldt de NOS maandag. De EU verwacht dat de techniek op 21 juni klaar is en dat landen het vervolgens vanaf 1 juli kunnen gebruiken.

Op zaterdag zei premier Rutte nog dat hij verwacht dat landen „tot zes weken tijd nodig hebben” om het systeem te implementeren, wat betekent dat reizen in Europa met het systeem pas vanaf half augustus mogelijk zou zijn. Volgens de Europese Commissie is deze implementatieperiode niet nodig. „Wij liggen aan onze kant volledig op schema. Op 1 juni zijn we klaar en vanaf dat moment kunnen landen het systeem gaan gebruiken”, zegt een woordvoerder van de commissie volgens de NOS.

Momenteel wordt het systeem nog getest in achttien EU-landen. Daarnaast moet er nog een beslissing worden genomen over welke vaccins worden toegestaan en hoe lang een negatieve coronatest geldig is. De bedoeling is dat landen QR-codes gaan uitgeven aan burgers die gevaccineerd zijn, negatief zijn getest of recent corona hebben gehad. Zij kunnen de app in andere EU-landen laten uitlezen om aan te tonen dat ze beschermd zijn. Het systeem moet het toerisme in Europa, dat zwaar getroffen is door de coronacrisis, een impuls geven.

Foto ANP / Evert Elzinga

WHO: Indiase variant baart wereldwijd grote zorgen

De Indiase variant van het coronavirus baart de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) grote zorgen. De mutatie wordt daarom gekenmerkt als een wereldwijd probleem of een zogeheten variant of global concern. Dat heeft coronagezant Maria Van Kerkhove maandag tijdens een persconferentie gezegd. Het is de vierde variant die wordt bestempeld als mutatie van mondiale bezorgdheid.

De mutatie zou mogelijk besmettelijker zijn dan de oorspronkelijke variant van het coronavirus en mogelijk ook beter bestand tegen vaccins. Wel is er volgens de WHO meer onderzoek nodig naar de virusvariant. De andere drie mutaties die eenzelfde stempel kregen, werden ontdekt in Groot-Brittannië, Zuid-Afrika en Brazilië.

India kampt momenteel met een zeer heftige golf van het coronavirus. Ziekenhuizen zijn er op veel plaatsen overspoeld en kunnen de coronazorg niet meer aan; op veel plekken heersen tekorten aan bedden en zuurstof. De afgelopen dagen worden dagelijks rond de 400.000 nieuwe besmettingen en tussen de drie- en vierduizend sterfgevallen; vermoedelijk liggen de werkelijke cijfers nog hoger dan de officiële cijfers.

Lees ook: Overal in Delhi staan rijen: voor het ziekenhuis, voor zuurstof en voor de brandstapels

Een zorgmedewerker loopt langs een afdeling met coronapatiënten in een ziekenhuis in New Delhi. Foto Arun Sankar/AFP

345.000 genodigden uit medische risicogroep maakten nog geen vaccinatie-afspraak

Zo’n 345.000 mensen met een zogeheten medische indicatie hebben nog geen afspraak gemaakt om zich te laten inenten. Vanaf vorige week donderdag zijn 525.000 mensen uitgenodigd om een afspraak te maken, maar slechts 180.000 van hen hebben dat tot dusver gedaan. Dat meldt koepelorganisatie GGD-GHOR maandag. Een woordvoerder van de organisatie tast in het duister over de oorzaak. „Mogelijk speelt de meivakantie een rol en willen ze andere dingen doen. Wij weten ook niet precies waarom de afspraken achterblijven.”

Omdat honderdduizenden tijdvakken nog open blijven en er voldoende voorraad is van het Pfizer-vaccin om de groep, bestaande uit 1,4 miljoen mensen, snel in te enten, gaat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) deze week 250.000 brieven versneld versturen. De mensen in de medische risicogroep, bijvoorbeeld degenen met diabetes, een longafwijking of hartaandoening, kunnen voorrang krijgen ten opzichte van leeftijdsgenoten, omdat zij meer risico lopen ernstig ziek te worden van Covid-19. Huisartsen selecteren deze mensen met een medische indicatie.

De mensen die een uitnodiging hebben gehad, kunnen online of telefonisch een afspraak maken voor een inenting met Pfizer of Moderna. De uitnodigingen zijn per huisartsenpraktijk verdeeld; niet op basis van topografie, leeftijd of aandoening. Het RIVM en de GGD hoopten dat deze groep snel afspraken zou maken, omdat de vaccins ervoor beschikbaar zijn. „We staan er klaar voor en willen graag doorprikken”, aldus de woordvoerder van de GGD-GHOR. „Hopelijk maken veel mensen de komende dagen alsnog een afspraak.”

Doses van het Janssen-vaccin in het HMC Westeinde-ziekenhuis in Den Haag. Foto Jerry Lampen/ANP

Kuipers: situatie in ziekenhuizen gaat ‘goede kant’ op

De situatie in de ziekenhuizen rondom de coronazorg „gaat de goede kant op”, zei Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg maandag tijdens een persconferentie. „We hebben duidelijk de bocht gemaakt en zien de curve afbuigen”, zei Kuipers over het dagelijkse aantal ziekenhuisopnames van coronapatiënten.

De afgelopen week daalde de instroom van nieuwe coronapatiënten in de ziekenhuizen met 10 procent. Volgens Kuipers is er ruimte om volgende week een aantal maatregelen te versoepelen, hoewel deze nog altijd „beperkt” is. Het demissionaire kabinet beslist volgende week of onder meer sportscholen en zogeheten doorstroomlocaties, zoals musea en pretparken, weer open mogen op 18 mei.

Ministerie kritisch op plan artsen om ‘prullenbakvaccins’ te redden

Het ministerie van Volksgezondheid is kritisch op een particulier initiatief van een groep (huis)artsen die restvaccins proberen te redden. Zij hebben een website gelanceerd waarmee mensen die gevaccineerd willen worden, kunnen zien welke huisartsenpraktijken en GGD’s in hun buurt overgebleven vaccins hebben. Op prullenbakvaccins.nl kunnen zowel huisartsen als mensen die gevaccineerd willen worden zich aanmelden. Het idee is gelanceerd om te voorkomen dat overgebleven vaccins na opening ervan noodgedwongen worden weggegooid.

„Dit lijkt sympathiek, maar is geen verstandig idee”, reageert een woordvoerder van demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA). Ze stelt dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zogeheten vaccinatiemakelaars in dienst heeft die de overgebleven vaccins verdelen. Als anderen dit doen, raakt het instituut mogelijk het overzicht kwijt en wordt afgeweken van de vaccinatiestrategie van het kabinet. Artsen die doses van een vaccin overhebben, kunnen dat melden bij het RIVM. Het instituut bepaalt vervolgens de verdeling „op aanwijzing van de minister”, aldus zijn woordvoerder. „Dat is niet aan anderen.”

Volgens het ministerie mag een huisarts in heel speciale gevallen zelf bepalen of iemand een vaccin krijgt, op basis van een protocol van de Inspectie Gezondheidszorg (IGJ). Bovendien benadrukt De Jonge’s woordvoerder dat er „weliswaar steeds meer vaccins beschikbaar komen, maar er is nog steeds schaarste”. „Dat betekent dat we nog steeds vaccineren volgens de landelijke strategie: de meest kwetsbaren en ouderen eerst. Dit doen de RIVM-makelaars wel, maar dit initiatief niet.”

Noorse gezondheidscommissie: Niet prikken met Janssen- en AstraZeneca-vaccin

 • De regering van Noorwegen zou de coronavaccins van AstraZeneca en Janssen moeten uitsluiten van het vaccinatieprogramma. Dat staat in maandag gepubliceerd advies van een Noorse gezondheidscommissie, meldt persbureau Reuters. Wel zou het volgens de commissie mogelijk moeten blijven om op vrijwillige basis alsnog te kiezen voor een prik met een van de twee vaccins.
 • Door elke toerist een tegemoetkoming tot 200 euro in het vooruitzicht te stellen, wil Malta hen deze zomer lokken om de nationale economie weer een boost te geven. Dat meldt persbureau Reuters maandag. De regering hoopt ook dat het Verenigd Koninkrijk het eiland alsnog op de ‘groene lijst’ van veilige vakantieoorden zet, omdat het anders veel toeristen misloopt. Maandag openden de restaurants in aanloop naar het seizoen weer de deuren en konden klanten na twee maanden sluiting weer komen lunchen.
 • In India drijven tientallen lichamen van vermoedelijke coronaslachtoffers langs de oevers van de Ganges-rivier in het noorden van het land. Indiase media melden dat de lokale bevolking zeker vijftien lijken uit het water heeft gevist. Ze zouden worden gedumpt omdat crematieplaatsen overbelast zijn, of omdat er een tekort aan hout voor brandstapels zou zijn. Sommige lichamen zijn gedeeltelijk verbrand of in staat van ontbinding.

De Noorse gezondheidscommissie adviseert te stoppen met het Janssen- en het AstraZeneca-vaccin. Alessandra Tarantino/AP Photo

5.910 positieve coronatests in afgelopen 24 uur

In het afgelopen etmaal zijn er 5.910 nieuwe positieve coronatests gemeld bij het coronadashboard van het RIVM. Dat is het laagste aantal positieve tests op een maandag sinds 5 april. Op maandag ligt het aantal positieve tests vaak lager dan op andere doordeweekse dagen, omdat minder mensen in het weekend getest worden op het coronavirus.

Het RIVM kreeg daarnaast zeventien meldingen van sterfgevallen door de gevolgen van het coronavirus binnen. Dat zijn er dertien meer dan een dag eerder. Niet al deze sterfgevallen overleden in de afgelopen 24 uur, omdat sterftecijfers vaak met vertraging worden doorgegeven.

‘Kabinet kondigt morgen onder voorbehoud versoepelingen aan, reisadviezen opnieuw geëvalueerd’

In de persconferentie van dinsdagavond gaat het kabinet de tweede fase van versoepelingen onder voorbehoud aankondigen, zeggen ingewijden tegen NRC. Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) zal volgende week maandag definitief bekendmaken of de versoepelingen die dinsdag in kunnen gaan. Het besluit hangt af van de besmettings- en opnamecijfers van de komende week.

In de tweede fase kunnen ‘doorstroomlocaties’ in de buitenlucht, zoals dierentuinen en pretparken, weer open. Sporten en ‘kunst- en cultuurbeoefening’ zoals lessen in muziekscholen kunnen binnen weer doorgaan. Het kabinet zou ook van plan zijn het bestaande negatieve reisadvies dat geldt voor de hele wereld niet te verlengen. In plaats daarvan zou er weer een afgewogen advies per land komen, wat betekent dat voor sommige landen weer een gunstiger reisadvies kan gaan gelden.

De NOS meldt dat het kabinet op dinsdagavond de verruiming van openingstijden van terrassen wil aankondigen. Nu mogen terrassen van 12.00 tot 18.00 uur open zijn, dat zou van 07.00 uur tot 20.00 worden.

Op afstand in de achtbaan in Avonturenpark Hellendoorn. Foto Vincent Jannink/ANP

LCPS: 2.487 coronapatiënten in ziekenhuis, daling op IC-afdelingen zet door

In het afgelopen etmaal lagen 2.487 coronapatiënten in de ziekenhuizen. Van hen waren 757 patiënten met Covid-19 opgenomen op de intensive care-afdelingen en 1.730 op de reguliere afdelingen. Daarmee zet de daling op de IC’s van de afgelopen dagen door. Sinds 5 mei - toen 830 coronapatiënten op de IC-afdelingen lagen - daalde het aantal elke dag. Op de reguliere zorgafdelingen is een stijging waarneembaar: gisteren lagen daar 1.668 coronapatiënten, vandaag is dat gestegen naar 1.730.

Grapperhaus: opnamepiek coronapatiënten lijkt voorbij

Demissionair minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) constateert dat de cijfers over het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen „de goede kant op gaan”. Desondanks kan Grapperhaus nog niet zeggen of er een versoepeling van de coronamaatregelen komt. Dat zal het kabinet dinsdag beslissen, zegt hij tegen persbureau ANP na een overleg op het ministerie van Algemene Zaken.

Het kabinetsbesluit over eventuele versoepelingen hangt af van de inhoud van het laatste OMT-advies. De wetenschappelijke adviseurs van het kabinet raadden vorige week dinsdag aan hier pas naar te kijken als het aantal coronapatiënten op de IC- en andere afdelingen met tenminste 20 procent is afgenomen. Dat is vooralsnog niet het geval, maar Grapperhaus stelt dat het er „behoorlijk wat schijn van” heeft dat de ziekenhuisopnames over hun piek zijn.

In de week tot en met zondag was het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen met 10 procent afgenomen ten opzichte van de week ervoor, blijkt uit cijfers van het Landelijk Centrum Patiënten Spreiding (LCPS). Voordat het kabinet dinsdag de knoop doorhakt, komen er nog ziekenhuisdata van maandag en dinsdag binnen. Volgens Grapperhaus gaat het kabinet dinsdag ook meer duidelijkheid geven over de mogelijkheid om op vakantie te gaan in de zomerperiode.

Er worden minder coronapatiënten opgenomen, maar nog onduidelijk is of het kabinet versoepelt, aldus Grapperhaus. Foto Ilvy Njiokiktjien

Prominenten culturele sector: ‘Testwet is nekslag’

Een aantal prominenten uit de culturele sector „kijkt met grote zorg” naar de zogenoemde testwet waar de Tweede Kamer morgen over stemt. Dat schrijven zij in een brief aan de Kamer, die maandag is gepubliceerd door NRC. De brief is geschreven door De Balie-directeur Yoeri Albrecht en kunstenaar Tinkebell en daarnaast ondertekend door meer dan honderd andere kunstenaars, schrijvers en vertegenwoordigers van verschillende culturele instellingen.

De testwet regelt dat sommige sectoren, zoals theaters, voetbalclubs en delen van de horeca, weer meer bezoekers kunnen ontvangen op voorwaarde dat zij zich van te voren laten testen. Volgens de prominenten kan de testwet „een uitkomst zijn voor festivals en massa-evenementen zoals sportwedstrijden, waar veel mensen dicht bij elkaar komen”, maar betekent de wet een „nekslag voor musea, theaters, concertzalen en bioscopen en zogenaamde doorstroomlocaties die ook al maanden gedwongen dicht zijn”.

Volgens de groep is het veilig en verantwoord om de sector te heropenen zonder een testverplichting. In de brief wordt gesteld dat de culturele instellingen inmiddels „uitgebreide ervaring” hebben opgedaan in het verantwoord ontvangen van mensen middels „zorgvuldig ontwikkelde protocollen”. De prominenten hopen dat de Kamer de testwet morgen afwijst, schrijven ze.

Lees hier de hele brief over de testwet

Curaçao versoepelt coronaregels zes dagen eerder dan gepland

Curaçao versoepelt zes dagen eerder dan gepland een deel van de coronamaatregelen op het eiland. Dat heeft de regering maandag bekendgemaakt, melden lokale media. Vanaf morgen is onder meer de zogeheten ‘plachi di dia’ verleden tijd, waarbij automobilisten maar twee keer per week de weg op mogen op basis van hun kenteken.

Ook de autoloze zondag wordt afgeschaft. Daarnaast mogen kappers en anderen met een contactberoep hun werk weer oppakken, gaan sportscholen weer open, mogen Curaçaoërs in kleine groepjes naar het strand en worden projecten in de bouwsector hervat. Voor kinderen mogen sportevenementen in de buitenlucht worden georganiseerd. Een aantal maatregelen blijft gelden, zoals de avondklok tussen 21.00 en 04.30 uur.

De Curaçaose demissionaire regering heeft besloten tot de vervroegde versoepelingen vanwege het dalende aantal nieuwe positieve coronatests. Dat aantal nam de afgelopen weken steeds verder af. Zondag registreerde het eiland één nieuwe positieve test en lag het weekgemiddelde op vier positieve uitslagen per dag. De gunstige cijfers leidden afgelopen week tot kritiek op dat de eerstvolgende versoepelingen pas voor 19 mei stonden gepland.

Duitsland geeft Janssen-vaccin vrij voor alle leeftijdsgroepen

Een overzicht van het coronanieuws in het buitenland.

 • Alle Duitsers kunnen zich laten inenten met het coronavaccin van de Leidse farmaceut Janssen. Na een overleg met de huisarts over mogelijke risico’s over bijwerkingen, kunnen ook jongvolwassenen zich laten vaccineren met het middel. Lokale media melden dat de Duitse minister Jens Spahn (Volksgezondheid) dat maandag bekend heeft gemaakt. Aanvankelijk koos Duitsland ervoor verschillende leeftijdsgroepen en medische risicogroepen eerder te vaccineren. Nu een groot deel van hen is ingeënt, mogen artsen nu zelf bepalen wie de vaccins krijgen.
 • In België is een uitbraak ontdekt van de Indiase variant van het coronavirus. Volgens Belgische media zijn negentien nieuwe gevallen aangetoond van besmetting met de Aziatische mutant van het virus. In april werd de Indiase variant ontdekt bij twintig studenten uit dat land die in België verbleven. Zij zitten in quarantaine. Virologen melden dat de nieuwe uitbraak losstaat van die onder de studenten. België onderzoekt steekproefsgewijs hoeveel besmettingen afkomstig zijn van een variant. Mogelijk zijn er dus meer inwoners besmet met de Indiase variant. Eerder werd bekend dat ook in Frankrijk twintig mensen zijn besmet met de mutant uit India.
 • Het Britse postbedrijf Royal Mail gaat met een drone postpakketjes bezorgen op de Scilly-eilanden. Dat meldt de Royal Mail maandag. De pakketjes, met daarin onder meer coronatestkits en persoonlijke beschermingsmiddelen, worden verstuurd met een vliegtuigdrone naar de eilandengroep ten zuidwesten van Engeland. De drone vliegt tussen het vasteland en de eilanden. Daar aangekomen verloopt de verdere bezorging via een kleinere drone.

RIVM benoemt nieuwe vaccinatiedirecteur, taak Van Delden zit erop

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vervangt Jaap van Delden volgende maand als programmadirecteur van het vaccinatieprogramma tegen het coronavirus. Per 15 juni is Marcel van Raaij de opvolger van Van Delden. Dat maakt het RIVM maandag bekend.

Volgens het instituut was Van Delden „tijdelijk aangesteld om het vaccinatieprogramma op te starten” en nu dat „op stoom is”, neemt de nieuwe directie de aansturing van de inentingscampagne over. Het RIVM meldt dat de nieuwe directie „tijdelijk” wordt aangesteld, om de ingezette strategie te blijven volgen en „mogelijk verder verbeteren”.

Van Raaij moet zich als nieuwe vaccinatiedirecteur richten op de periode tot het vaccinatieprogramma tegen Covid-19 „meer structureel in de organisatie” kan worden opgenomen. Van Raaij werkt als directeur geneesmiddelen en medische technologie. Hij wordt bijgestaan door adjunct-directeuren Ronald Jansen en Mariska van Blankers en een nog niet bekend vierde directielid.

RIVM-directeur Jaap van Delden wordt op 15 juni vervangen. Foto Bart Maat/ANP

China gaat grens met Nepal aangeven op Mount Everest om coronabesmettingen te voorkomen

Een selectie van het coronanieuws uit het buitenland.

 • Farmaceut BioNTech, die het Pfizer-coronavaccin produceert, heeft maandag de opening van een regionaal hoofdkwartier en vaccinproductielocatie in Singapore aangekondigd. Zodra de locatie in 2023 operationeel is, kunnen er enkele honderden miljoenen doses per jaar worden gemaakt. BioNTech is gevestigd in Duitsland en zette eerder in 2020 een vestiging op in de Amerikaanse staat Massachusetts.
 • In Frankrijk gaat heropening van de terrassen van cafés en restaurants op 19 mei door. Dat heeft minister van Volksgezondheid Olivier Véran maandag aangekondigd op omroep LCI. De ruimte voor heropening is er vanwege relatief lage aantallen patiënten op de Franse intensive care-afdelingen. In de uitzending bevestigde Véran dat zo’n twintig Fransen besmet zijn met de Indiase variant van het coronavirus.
 • De Chinese regering gaat een grensaanduiding aanbrengen op de top van de Mount Everest, waar het aan Nepal grenst. In het kamp aan de voet van de Nepalese kant van de berg worden sinds eind april coronabesmettingen gemeld, maar de Nepalese overheid heeft nog geen actie ondernomen om het klimseizoen te staken. Sinds de uitbraak van het coronavirus vorig jaar mogen bergbeklimmers de Mount Everest al niet meer op via de Tibetaanse kant. Een groepje Tibetaanse gidsen gaat naar de top om de scheidingslijn aan te brengen. Hoe de grens eruit gaat zien is nog onduidelijk - op de top van de Mount Everest is slechts ruimte voor zo’n zes klimmers tegelijk.

De Mount Everest gezien vanaf de Nepalese kant. Foto Tashi Sherpa/AP

RIVM begint onderzoek naar effectiviteit coronavaccins op lange termijn

Het RIVM begint vandaag met een onderzoek naar de effectiviteit van coronavaccins op de lange termijn. Wetenschappers zullen vijf jaar lang 50.000 Nederlanders volgen tussen de 18 en 85 jaar oud. Zowel mensen uit risicogroepen als mensen zonder onderliggende aandoeningen kunnen zich voor het onderzoek aanmelden.

Omdat de vaccins nieuw zijn, is hun beschermingsduur nog onbekend, schrijft het RIVM. Het doel van de Vaccinatiestudie Corona (VASCO) is om inzicht te geven in hoe lang de vaccins mensen van verschillende leeftijden beschermt, of ze beschermen tegen mutaties van het coronavirus en of er kwaliteitsverschillen tussen de verschillende vaccins zijn.

Zowel gevaccineerden als niet-gevaccineerden worden gevolgd. Zij vullen een vragenlijst in en geven via een vingerprik bloed af, ook om te kunnen vaststellen of deelnemers antistoffen hebben door een eerdere corona-infectie.

Injectiespuiten worden geprepareerd met het AstraZeneca-vaccin. Foto Sander Koning/ANP

Acht op de tien bedrijfsartsen worstelen met aanpak langdurige coronaklachten

Acht op de tien bedrijfsartsen weten zich slecht raad met werknemers met langdurige coronaklachten (long-Covid). Dat meldt onderzoeksplatform Pointer maandag op basis van een enquête van de Nederlandse Vereniging van Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) onder ruim vierhonderd bedrijfsartsen. Door gebrek aan wetenschappelijke kennis weten zij niet goed welke behandeling zij moeten aanraden.

Bijna een kwart van de ondervraagde bedrijfsartsen zegt bovendien druk van werkgevers te ervaren om personeel met long-Covid weer aan het werk te laten gaan. Uit een peiling van het Longfonds onder 1.864 long-Covid-patiënten blijkt ondertussen dat driekwart van hen niet volledig terug aan de slag is. Hun coronabesmetting is zeker drie maanden geleden. Bijna de helft van de patiënten voelt zich over het algemeen onvoldoende gehoord en erkend met betrekking tot hun klachten.

Mensen met long-Covid kampen maanden na hun besmetting nog steeds met gezondheidsklachten als gevolg van hun coronabesmetting. Het gaat bijvoorbeeld om kortademigheid, vermoeidheid, vergeetachtigheid of hoofdpijn. In maart werd geschat dat 15.000 Nederlanders last hebben van deze langdurige klachten. Dat is 1,5 procent van de toen 1 miljoen positief geteste Nederlanders. Het RIVM is bezig met een onderzoek naar de effecten van een coronabesmetting op de lange termijn.

Lees ook deze reportage over long-Covid-patiënten

Welkom in dit blog

In dit blog houdt NRC de laatste ontwikkelingen rondom de coronapandemie in binnen- en buitenland bij. Dit waren de belangrijkste ontwikkelingen van zondag 9 mei:

 • Het demissionaire kabinet heeft tijdens het Catshuisoverleg zondagmiddag nog geen besluit genomen over het versoepelen van de coronamaatregelen. Dinsdag komen de betrokken demissionair ministers weer bij elkaar en diezelfde avond houdt het kabinet een coronapersconferentie
 • .

 • Het huidige contract van de Europese Unie met de farmaceut AstraZeneca loopt af in juni en de EU heeft voor na die periode geen nieuwe doses besteld van het middel. Dat heeft de EU-commissaris Thierry Breton zondag gezegd.
 • In de ziekenhuizen lagen zondagmiddag 2.435 coronapatiënten, van wie 767 op de intensive care. Dat zijn 43 coronapatiënten minder dan een dag eerder. Het RIVM registreerde van zaterdag- op zondagmiddag 6.704 positieve coronatests.
 • In de Belgische hoofdstad Brussel gingen zaterdag de terrassen weer open en bleven tegen het einde van de dag een paar duizend jongeren hangen op een plein om dat te vieren. Daarbij hielden ze geen afstand en omstreeks 01.30 uur besloot de politie in te grijpen, toen met projectielen naar agenten werd gegooid.

Lees hier het hele coronablog van zondag 9 mei terug