345.000 genodigden uit medische risicogroep maakten nog geen vaccinatie-afspraak

Doses van het Janssen-vaccin in het HMC Westeinde-ziekenhuis in Den Haag.
Doses van het Janssen-vaccin in het HMC Westeinde-ziekenhuis in Den Haag. Foto Jerry Lampen/ANP

Zo’n 345.000 mensen met een zogeheten medische indicatie hebben nog geen afspraak gemaakt om zich te laten inenten. Vanaf vorige week donderdag zijn 525.000 mensen uitgenodigd om een afspraak te maken, maar slechts 180.000 van hen hebben dat tot dusver gedaan. Dat meldt koepelorganisatie GGD-GHOR maandag. Een woordvoerder van de organisatie tast in het duister over de oorzaak. „Mogelijk speelt de meivakantie een rol en willen ze andere dingen doen. Wij weten ook niet precies waarom de afspraken achterblijven.”

Omdat honderdduizenden tijdvakken nog open blijven en er voldoende voorraad is van het Pfizer-vaccin om de groep, bestaande uit 1,4 miljoen mensen, snel in te enten, gaat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) deze week 250.000 brieven versneld versturen. De mensen in de medische risicogroep, bijvoorbeeld degenen met diabetes, een longafwijking of hartaandoening, kunnen voorrang krijgen ten opzichte van leeftijdsgenoten, omdat zij meer risico lopen ernstig ziek te worden van Covid-19. Huisartsen selecteren deze mensen met een medische indicatie.

De mensen die een uitnodiging hebben gehad, kunnen online of telefonisch een afspraak maken voor een inenting met Pfizer of Moderna. De uitnodigingen zijn per huisartsenpraktijk verdeeld; niet op basis van topografie, leeftijd of aandoening. Het RIVM en de GGD hoopten dat deze groep snel afspraken zou maken, omdat de vaccins ervoor beschikbaar zijn. „We staan er klaar voor en willen graag doorprikken”, aldus de woordvoerder van de GGD-GHOR. „Hopelijk maken veel mensen de komende dagen alsnog een afspraak.”

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: 345.000 genodigden uit medische risicogroep maakten nog geen vaccinatie-afspraak