Politiestaking bij Feyenoord-Ajax afgeblazen

Klassieker De gemeente Rotterdam was naar de rechter gestapt om te voorkomen dat de politiebonden zondagmiddag zouden gaan staken tijdens Feyenoord-Ajax in De Kuip.
Feyenoord-fans bekogelen de politie met vuurwerk en stenen op zaterdag. De fans hadden zich verzameld bij het trainingsveld om hun spelers toe te zingen, voorafgaand aan de laatste training in aanloop naar de Klassieker tussen Feyenoord en Ajax op zondag.
Feyenoord-fans bekogelen de politie met vuurwerk en stenen op zaterdag. De fans hadden zich verzameld bij het trainingsveld om hun spelers toe te zingen, voorafgaand aan de laatste training in aanloop naar de Klassieker tussen Feyenoord en Ajax op zondag. Foto via ANP

De politiebonden hebben de voor deze zondagmiddag aangekondigde staking afgeblazen nadat zij toegezegd kregen dat het kabinet bereid is in gesprek te gaan over nieuwe cao’s en voorrang bij coronavaccinaties voor agenten. Om een staking tijdens de wedstrijd Feyenoord-Ajax te voorkomen had de gemeente Rotterdam een spoed kort geding aangespannen. De zaak diende om 11.00 uur.

Namens de gemeente Rotterdam zei advocaat Monique de Witte te vrezen dat de nu al oplopende spanningen tussen supporters van Ajax en Feyenoord uit de hand zouden lopen als de wedstrijd werd afgelast. Bovendien zou de wedstrijd dan op 19 mei moeten worden ingehaald. Dat zou nog meer moeilijkheden betekenen omdat het de week is van het songfestival in Rotterdam. „Dat is het probleem verdubbelen”, stelde Witte.

De gemeente vroeg de rechter om een verbod omdat de staking ontijdig werd aangekondigd en onevenredig risicovol zou zijn. De Rotterdamse politiebaas Fred Westerbeke erkende dat ook hij bang is voor nieuwe ongeregeldheden met supporters als de wedstrijd was afgelast.

‘We gaan in op het aanbod’

Als handreiking zei advocaat De Witte dat het kabinet op korte termijn nog bereid zou zijn met de politiebonden te praten over een nieuwe cao en vaccinaties van agenten. Demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) kon morgen nog met de bonden om tafel gaan.

Na 5 minuten schorsing liet Gerrit van de Kamp, voorzitter bond ACP, weten dat de bonden bereid zijn de acties op te schorten. „We gaan in op het aanbod van het kabinet. Dan valt de noodzaak op uitspraak weg. Politie zal gewoon optreden”.

Politiemensen in ziekenhuis

De bonden ACP, ANPV en NPB vroegen hun Rotterdamse leden zaterdagavond het werk neer te leggen van 13.00 uur tot 15.00 uur op zondag. De eredivisiewedstrijd begint om 14.30 uur in De Kuip en gaat zonder politiebegeleiding niet door — hoewel er in het stadion geen publiek aanwezig mag zijn. De bonden wilden met de staking aandacht vragen voor hun veiligheid en een doorbraak in de cao-onderhandelingen afdwingen.

„De afgelopen maanden, weken, dagen hebben politiemensen heel veel voor hun kiezen gehad en ook vandaag ging het flink mis in Barneveld en Rotterdam”, schreven de bonden zaterdag als motivatie voor de stakingsactie. In Barneveld ontaardde een demonstratie tegen de coronamaatregelen in rellen en in Rotterdam zijn Feyenoordsupporters slaags geraakt met de politie. „Politiemensen belandden in het ziekenhuis na te zijn belaagd met vuurwerk, flessen en andere materialen. Nog steeds staan zij in de frontlinie terwijl het merendeel van de agenten nog niet is gevaccineerd”, schrijft de vakbond.

Voorafgaand aan het kort geding hadden locoburgemeester Bert Wijbenga en de politievakbonden nog een overleg, in de hoop er zonder rechter uit te komen. Maar dat is „niet verlopen met een uitkomst die we hadden gewenst”, zei een woordvoerder van de locoburgemeester toen tegenover ANP.