Laatste nieuws coronacrisis

Nog geen besluit over versoepelingen genomen tijdens Catshuisoverleg

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC de laatste ontwikkelingen rondom de coronapandemie in binnen- en buitenland bij. Dit waren de belangrijkste ontwikkelingen van zondag 9 mei:

 • Het demissionaire kabinet heeft tijdens het Catshuisoverleg zondagmiddag nog geen besluit genomen over het versoepelen van de coronamaatregelen. Dinsdag komende betrokken demissionair ministers weer bij elkaar en diezelfde avond houdt het kabinet een coronapersconferentie
 • .

 • Het huidige contract van de Europese Unie met de farmaceut AstraZeneca loopt af in juni en de EU heeft voor na die periode geen nieuwe doses besteld van het middel. Dat heeft de EU-commissaris Thierry Breton zondag gezegd.
 • In de ziekenhuizen lagen zondagmiddag 2.435 coronapatiënten, van wie 767 op de intensive care. Dat zijn 43 coronapatiënten minder dan een dag eerder. Het RIVM registreerde van zaterdag- op zondagmiddag 6.704 positieve coronatests.
 • In de Belgische hoofdstad Brussel gingen zaterdag de terrassen weer open en bleven tegen het einde van de dag een paar duizend jongeren hangen op een plein om dat te vieren. Daarbij hielden ze geen afstand en omstreeks 01.30 uur besloot de politie in te grijpen, toen met projectielen naar agenten werd gegooid.

Lees verder in het blog van maandag 10 mei

Hadj gaat door en vrees voor explosieve toename besmettingen Tokio

Een aantal ontwikkelingen rondom de coronapandemie in het buitenland:

 • Saoedi-Arabië laat de bedevaart naar Mekka in juli dit jaar doorgaan „met speciale maatregelen om verspreiding van Covid-19 te voorkomen”. Hoe de maatregelen voor de hadj precies eruit komen te zien, wordt later bekendgemaakt, meldde de Saoedische staatstelevisie zondag. Vorig jaar werd een zeer beperkt aantal pelgrims toegelaten. Normaal gesproken ondernemen meer dan twee miljoen moslims van over de hele wereld de heilige reis naar Mekka, maar in 2020 waren dat slechts enkele duizenden binnenlandse toeristen.
 • In de Japanse hoofdstad Tokio wordt gevreesd voor een explosieve toename van het aantal coronabesmettingen, meldt The Japan Times. Het consultatiecentrum voor koortsklachten wordt overspoeld door telefoontjes en dat was eerder deze pandemie steeds een goede indicatie voor de verspreiding van het virus. Later deze maand staan de Olympische Spelen gepland in Tokio - van eind juli tot en met half augustus.
 • Op deze Moederdag hebben vele gevaccineerde ouders in de Verenigde Staten na meer dan een jaar eindelijk hun kinderen weer gezien. Kinderen die ver weg wonen, vlogen dit weekend naar hun ouders nu ze elkaar weer veilig kunnen zien, meldt persbureau AP. „Je vergeet hoe je moeder ruikt en hoe ze eruitziet”, zei Jeanie Codianni, die van Los Angeles naar New Jersey vloog om haar 74-jarige moeder te verrassen, tegen AP.

Nog geen besluit over versoepelingen genomen tijdens Catshuisoverleg

Het demissionaire kabinet heeft tijdens het Catshuisoverleg zondagmiddag nog geen besluit genomen over mogelijke versoepelingen van de coronamaatregelen. De meeste betrokken ministers komen dinsdag opnieuw bij elkaar om de huidige maatregelen te bespreken, zo melden ingewijden aan NRC. Diezelfde avond houdt het kabinet weer een coronapersconferentie.

De ministers spraken tijdens het overleg over de huidige reisadviezen en de tweede stap uit het stappenplan om de maatregelen te versoepelen. Dat plan werd medio april gepresenteerd en legde vast dat de sportscholen, accommodaties voor binnensport en zogeheten doorstroomlocaties als musea en pretparken per 11 mei weer open zouden kunnen, mits het aantal ziekenhuisopnames van coronapatiënten „duidelijk” zou afnemen.

Het huidige negatieve reisadvies voor de hele wereld loopt op 15 mei af. Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) zei eerder deze week dat het kabinet tijdens de komende persconferentie meer bekendmaakt over reismogelijkheden tijdens de zomervakantie.

Momenteel liggen er 2.435 coronapatiënten in de ziekenhuizen; dat zijn er ongeveer vijftig tot honderd minder dan een maand geleden, al schommelen de ziekenhuiscijfers per dag. Het kabinet kondigde vorige week al aan dat de versoepelingen die per 11 mei in zouden gaan, minimaal een week werden uitgesteld. Of de versoepelingen wel doorgaan per 18 mei, wordt dinsdag besloten.

Demissionair premier Mark Rutte op weg naar het Catshuisoverleg zondag. Foto Phil Nijhuis/EPA

RIVM registreert 6.704 positieve coronatests

Het RIVM heeft het afgelopen etmaal 6.704 meldingen van positieve coronatests binnengekregen. Ook kreeg het vier meldingen van sterfgevallen als gevolg van het coronavirus, achttien minder dan een dag eerder. Niet al deze mensen overleden zaterdag of zondag; sterftecijfers worden vaak met enige vertraging gemeld aan het instituut.

EU heeft nog geen nieuwe vaccins besteld bij AstraZeneca

De EU heeft vooralsnog geen nieuwe bestellingen geplaatst bij farmaceut AstraZeneca voor nieuwe vaccins, na het huidige contract dat tot juni loopt. Dat heeft EU-commissaris Thierry Breton zondag gezegd, meldt persbureau Reuters.

De Europese Commissie heeft vorige maand een zaak aangespannen tegen de Brits-Zweedse farmaceut omdat het bedrijf niet „betrouwbaar” is in het bijtijds nakomen van de leveringsafspraken. „We hebben geen nieuwe bestellingen geplaatst na juni. We zullen zien wat er gebeurt”, zei Breton. Hij noemde het middel van AstraZeneca wel een „heel goed vaccin”.

Behalve leveringsproblemen is bij het AstraZeneca-vaccin een zeer zeldzame ernstige bijwerking gemeld. Bij ongeveer 1 op de 100.000 prikken veroorzaakt het middel ernstige trombose in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes.

De EU heeft deze week wel een nieuwe contract getekend voor 1,8 miljard doses van het Pfizer/BioNTech-vaccin. Dit vaccin is duurder dan dat van AstraZeneca maar het beschermt beter tegen ernstige Covid en heeft voor zover bekend geen ernstige bijwerkingen.

2.435 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen, 767 op de IC’s

In de Nederlandse ziekenhuizen liggen momenteel 2.435 coronapatiënten, van wie 767 op de IC’s. Dat zijn er 43 minder dan een etmaal geleden. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding zondag. Zowel op de reguliere afdelingen als op de intensive cares liggen minder Covid-patiënten dan zaterdag.

De grootste daling was te zien op de reguliere afdelingen. Daar lagen 32 patiënten minder dan zaterdag. Ook ten opzichte van vorige week zondag is het aantal bezette bedden afgenomen. Toen lagen nog 2.600 Covid-patiënten in de Nederlandse ziekenhuizen, van wie 804 op de IC’s.

Britten mogen vanaf 17 mei waarschijnlijk weer knuffelen

„Als alles goed gaat” kondigt de Britse premier Boris Johnson maandag nieuwe versoepelingen aan van de coronamaatregelen die ingaan op 17 mei. Dat zei minister van Kabinetszaken Michael Gove zondag tegen de omroep BBC. Hoewel sociale afstandsregels in het openbaar nog wel even zullen blijven, lijkt het erop dat intiem contact en knuffelen met vrienden na volgende week niet langer afgeraden wordt in het Verenigd Koninkrijk.

Engeland staat op de drempel van „stap drie” van de exitstrategie. In deze fase wordt gesproken over het toestaan van bijeenkomsten in de open lucht met maximaal dertig personen. Ook staat de versoepeling op de agenda om tot zes bezoekers of twee huishoudens bij elkaar thuis te kunnen ontvangen en te overnachten bij mensen die niet tot je huishouden of ‘bubbel’ behoren. Nadat afgelopen maand de terrassen in het VK weer openden, komt er mogelijk opnieuw goed nieuws voor de horeca: pubs, restaurants en andere horeca kunnen in fase drie binnen weer gasten ontvangen. Daarnaast kunnen musea, theaters en bioscopen dan ook weer open.

Alle voorgestelde versoepelingen zijn uiteraard afhankelijk van of het aantal nieuwe coronavirusbesmettingen niet weer toeneemt. Vooralsnog lijkt dit doel gehaald te worden: van januari tot april nam het dagelijks aantal besmettingen af, sindsdien schommelt het rond de tweeduizend.

Amerikaans benefietconcert haalt 302 miljoen dollar op en nieuwe lockdown in Suriname

Een selectie van het coronanieuws uit het buitenland.

 • De nationale noodtoestand in Spanje is om middernacht beëindigd. Dit betekent dat de landelijk opgelegde avondklok en het reisverbod tussen Spaanse regio’s komt te vervallen. Nu zijn de negentien regio’s zelf verantwoordelijk voor het al dan niet invoeren van bepaalde coronamaatregelen, maar rechtbanken moeten hier goedkeuring voor geven. In Baskenland leidde dit ertoe dat de avondklok werd opgeheven, terwijl hij in de gemeenschap Valencia gehandhaafd blijft.
 • In Suriname is een aantal kortdurende lockdowns afgekondigd. De restricties gelden voor feestdagen wanneer anders grote bijeenkomsten worden verwacht, zoals deze zondag op Moederdag en aanstaande donderdag wanneer in Suriname de Ramadan eindigt. In het land werden zaterdag 87 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd, vrijdag waren dat er 117.
 • Met het benefietconcert ‘Vax Live’ in Los Angeles is zaterdag zeker 302 miljoen dollar (248 miljoen euro) opgehaald. Aan het optreden deden onder andere president Joe Biden, de Britse prins Harry, Jennifer Lopez, Selena Gomez en de Foo Fighters mee. Met het geld kunnen onder andere 26 miljoen doses vaccin worden gedoneerd aan kwetsbare gemeenschappen en zorgpersoneel wereldwijd. Ook komen de donaties ten goede aan het Covid-19 Solidariteitsfonds van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Jennifer Lopez tijdens het benefietconcert Vax Live. Foto Jordan Strauss/AP

Duizenden jongeren blijven feesten in Brussel na eerste terrasdag

In de Belgische hoofdstad Brussel zijn een paar duizend jongeren blijven hangen op een plein om te feesten, na afloop van de eerste dag dat de terrassen weer open mochten en het opheffen van de avondklok. Toen de terrassen om 22.00 uur moesten sluiten verzamelde zich volgens de Vlaamse omroep VRT een feestende menigte op het Heilige Kruisplein voor het Flageygebouw die ook na middernacht nog niet weg was.

De jongeren hadden zelf luidsprekers meegebracht en dronken en dansten zonder een veilige afstand te houden of mondmasker te dragen. Burgemeester Christos Doulkeridis van de betreffende gemeente was ter plaatse en riep de jongeren meerdere malen op te vertrekken, maar dat was tevergeefs.

De politie bleef lange tijd op afstand, maar greep rond 01.30 uur in toen met projectielen naar agenten werd gegooid. De politie zette een waterkanon in om de ongeveer vijfhonderd overgebleven jongeren uiteen te drijven.

De Belgische viroloog Marc van Ranst uitte op Twitter felle kritiek op het gedrag van de feestende jongeren. „Ga naar huis en verkloot het niet voor de rest van de bevolking. Of willen jullie tonen waarom een avondklok nodig was?”.

Foto Olivier Hoslet/EPA

Welkom in dit blog

Hier houdt NRC de laatste ontwikkelingen omtrent de wereldwijde coronapandemie bij. Dit waren de belangrijkste ontwikkelingen van zaterdag 8 mei:

 • De Europese Commissie heeft zich 21 juni als deadline gesteld om de techniek en regelgeving af te hebben achter de zogeheten coronapas. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte zaterdag na afloop van de EU-coronatop in Portugal gezegd. Eerder werd uitgegaan van 1 juni.
 • Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is opnieuw iets afgenomen. Op de intensive cares lagen zaterdag 778 Covid-patiënten. Dat is negentien patiënten minder dan vrijdag. De overige 1.700 patiënten liggen op de reguliere afdelingen, een afname van 24 coronapatiënten.
 • De politie heeft zaterdag ingegrepen bij een mars tegen de coronamaatregelen in Barneveld. Zo’n tachtig tot honderd van de duizend betogers zochten de confrontatie met de politie en gooiden met stokken en stenen.
 • De komende twee jaar levert Pfizer/BioNTech 1,8 miljard extra coronavaccins aan de Europese Unie. Het gaat om 900 miljoen coronavaccins die sowieso geleverd worden, en een optie op nog eens 900 miljoen doses. De levering van de bestelde vaccins zal in 2022 en 2023 zijn, aldus voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie.

Lees hier het hele coronablog van zaterdag 8 mei terug