Chinese rakettrap in Indische Oceaan terechtgekomen

Ongecontroleerde val De brokstukken van de Chinese Lange Mars 5B-raket drongen rond 04.24 uur Nederlandse tijd de atmosfeer binnen en richtten hoogstwaarschijnlijk geen schade aan.
De lancering van de Lange Mars 5B-raket op 29 april 2021 vanaf de Wenchang-lanceerinstallatie in China
De lancering van de Lange Mars 5B-raket op 29 april 2021 vanaf de Wenchang-lanceerinstallatie in China Foto Matjaz Tancic/EPA

De Chinese rakkettrap die ongecontroleerd naar de aarde terugviel is terechtgekomen in de Indische Oceaan in de buurt van de Malediven. De brokstukken van de raket van het type Lange Mars 5B is volgens Chinese staatsmedia om 04.24 uur Nederlandse tijd de atmosfeer binnengedrongen.

De uitzonderlijk grote rakettrap van 22,5 ton bevond zich in een lage baan om de aarde en had ook op bewoond gebied terecht kunnen komen. Het ruimteafval kon zo noordelijk neerkomen als New York of Madrid, of op het zuidelijk halfrond tot aan de Nieuw-Zeelandse hoofdstad Wellington, meldt persbureau Reuters. Daarom werd de baan van de raket nauwlettend gevolgd op satelliet-trackers-websites.

Omdat de aarde voor het grootste deel bedekt is met water, was de kans het grootst dat de ruimtetrap daarin terecht zou komen. Maar dat het lang onzeker bleef waar het afval terecht zou komen, is het Chinese ruimtevaartprogramma op kritiek komen te staan. „Het is duidelijk dat China niet voldoet aan verantwoorde normen met betrekking tot hun ruimtepuin”, zegt NASA-directeur Bill Nelson tegen Reuters. Nelson noemde het daarnaast „noodzakelijk” dat landen of bedrijven in de ruimtevaart verantwoordelijkheid nemen voor de veiligheid.

Lees ook: Chinese rakettrap van 22,5 ton tuimelt terug naar de aarde

De rakettrap is onderdeel van de Lange Mars 5B-raket waarmee op 29 april vanaf de lanceerbasis Wenchang in China de eerste module van het nieuwe Chinese ruimtestation Tianhe werd gelanceerd. In tegenstelling tot wat gebruikelijk is vielen de brokstukken niet gecontroleerd terug in zee of onbewoond gebied.

Maar doordat de rakettrap uiteindelijk in de Indische Oceaan terechtkwam, en niet in bijvoorbeeld New York of Madrid die ook binnen de band vielen van mogelijke inslagplaatsen, is er hoogstwaarschijnlijk geen schade. Volgens de Chinezen is het meeste puin van de draagraket verbrand bij terugkeer in de dampkring.