Laatste nieuws coronacrisis

Rutte: invoering coronapas mogelijk augustus pas rond

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

Hier hield NRC op zaterdag 8 mei het belangrijkste nieuws omtrent de wereldwijde coronapandemie bij. Volg voor de laatste ontwikkelingen het nieuwe coronablog. Dit was het belangrijkste nieuws van zaterdag:

 • De Europese Commissie heeft zich 21 juni als deadline gesteld om de techniek en regelgeving af te hebben achter de zogeheten coronapas. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte zaterdag na afloop van de EU-coronatop in Portugal gezegd. Eerder werd uitgegaan van 1 juni.
 • Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is opnieuw iets afgenomen. Op de intensive cares lagen zaterdag 778 Covid-patiënten. Dat is negentien patiënten minder dan vrijdag. De overige 1.700 patiënten liggen op de reguliere afdelingen, een afname van 24 coronapatiënten.
 • De politie heeft zaterdag ingegrepen bij een mars tegen de coronamaatregelen in Barneveld. Zo’n tachtig tot honderd van de duizend betogers zochten de confrontatie met de politie en gooiden met stokken en stenen.
 • De komende twee jaar levert Pfizer/BioNTech 1,8 miljard extra coronavaccins aan de Europese Unie. Het gaat om 900 miljoen coronavaccins die sowieso geleverd worden, en een optie op nog eens 900 miljoen doses. De levering van de bestelde vaccins zal in 2022 en 2023 zijn, aldus voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie.

Volg hier het coronablog van zondag 9 mei

Rutte: invoering coronapas in EU mogelijk augustus pas rond

De Europese Commissie heeft zich 21 juni als deadline gesteld om de techniek en regelgeving af te hebben achter de zogeheten coronapas. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte zaterdag na afloop van de EU-coronatop in Portugal gezegd. Eerder werd uitgegaan van 1 juni.

Bovendien hebben lidstaten na 21 juni zes weken de tijd om de logistiek rond te krijgen om de pas daadwerkelijk in gebruik te nemen. Dit betekent mogelijk dat vakantiegangers pas begin augustus op reis kunnen. Een vakantie boeken voor de periode daarvoor kan riskant blijken, met name als reizigers door meerdere landen willen trekken. Het demissionair kabinet probeert ervoor te zorgen dat de pas in Nederland begin juli al gebruikt kan worden, aldus Rutte.

Met de coronapas, die gebruikmaakt van een QR-code, kunnen reizigers straks bewijzen dat ze zijn ingeënt, negatief zijn getest of recent een besmetting hebben doorgemaakt en daardoor zijn beschermd. Met de pas moeten landen, met het zomerseizoen voor de deur, weer veilig toeristen kunnen ontvangen. Volgens Rutte hebben „heel veel landen” er dan ook belang bij de pas snel in te voeren.

Begin deze maand vertrokken vakantiegangers vanaf Schiphol naar Gran Canaria voor een testvakantie. Foto Koen van Weel/ANP

778 Covid-patiënten op IC, lichte afname

Momenteel liggen 2.478 coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen. Dat zijn er 43 minder dan op vrijdag, blijkt uit de jongste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op de intensive cares liggen 778 Covid-patiënten. Dat is negentien patiënten minder dan vrijdag. De overige 1.700 patiënten liggen op de reguliere afdelingen, een afname van 24 coronapatiënten.

Bij het RIVM zijn het afgelopen etmaal 7.521 positieve coronatests gemeld en 22 sterfgevallen als gevolg van het coronavirus. Niet al deze personen overleden het afgelopen etmaal; meldingen van sterfgevallen worden vaak met enige vertraging doorgegeven aan het RIVM.

Politie treedt op bij demonstratie Barneveld

De politie heeft zaterdagmiddag ingegrepen bij een mars tegen de coronamaatregelen in Barneveld. Dat melden lokale media. Er liepen een paar duizend mensen mee in de betoging. Zo’n tachtig tot honderd van hen zochten de confrontatie met de politie en gooiden met stokken en stenen, aldus een politiewoordvoerder tegen persbureau ANP. De politie verrichte geen aanhoudingen, maar zegt de belagers middels beeldmateriaal te willen achterhalen.

De demonstratie was niet bij de gemeente aangemeld en de startlocatie bleef tot zaterdagochtend geheim. Rond het middaguur vertrok de mars bij kasteel De Schaffelaar in Barneveld. De burgemeester kondigde daarop een noodbevel af en gaf de betogers anderhalf uur de tijd om te vertrekken. Toen daar geen gehoor aan werd gegeven greep de politie in. Op videobeelden op sociale media zou te zien zijn dat agenten demonstranten met wapenstokken slaan.

De optocht was georganiseerd door Police for Freedom, een organisatie die zegt te bestaan uit medewerkers van hulpdiensten. Ze spreekt zich uit tegen het huidige coronabeleid van de Nederlandse regering.

Demonstranten tijdens de mars in Barneveld. Foto ANP

Pfizer levert EU nog eens 1,8 miljard vaccins

De komende twee jaar levert Pfizer/BioNTech 1,8 miljard extra coronavaccins aan de Europese Unie. Het gaat om 900 miljoen coronavaccins die sowieso geleverd worden, en een optie op nog eens 900 miljoen. De levering van de bestelde vaccins zal in 2022 en 2023 zijn. Dat heeft voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie laten weten.

Een maand geleden kondigde de commissie al aan dat er met de farmaceut gesproken werd over een nieuwe bestelling. Die deal is nu rond. Volgens Von der Leyen zitten er nog meer deals met vaccinproducenten en -ontwikkelaars in de pijplijn.

In het contract zou volgens persbureau Reuters een clausule zijn opgenomen die ervoor zorgt dat alle essentiële componenten voor de geleverde vaccins uit de EU komen. De Europese Unie heeft inmiddels contracten met zeker zes vaccinproducenten, samen goed voor 2,3 miljard doses. De vaccins die door de EU worden aangekocht, worden in principe eerlijk verdeeld over de lidstaten. De nieuwe bestelling zou Nederland minstens 70 miljoen doses opleveren.

Gebruikte flesjes van het Pfizer/BioNTech coronavaccin. Foto Christof Stache/AFP

Dagrecord coronadoden in India, Zweedse tweeling laat zich niet scheiden door pandemie

  Een overzicht van het belangrijkste coronanieuws in het buitenland.
 • In India zijn zaterdag voor het eerst meer dan 4.000 coronadoden per dag geregistreerd. Dat meldt persbureau Reuters. In 24 uur overleden 4.187 personen aan de gevolgen van Covid-19. Het totale aantal coronadoden in India komt hiermee op 238.270, dat is het hoogste aantal na de Verenigde Staten (ongeveer 580.000) en Brazilië (ruim 419.000). Volgens experts ligt het aantal coronadoden en besmettingen met het coronavirus in India hoger dan gerapporteerd wordt, omdat er relatief weinig getest wordt en bij overlijdens soms geen doodsoorzaak opgegeven wordt. Om de tweede golf van de coronapandemie in het land in te dammen gaan sommige Indiase staten vanaf zaterdag opnieuw in volledige lockdown.
 • Er is niets wat de Olympische Spelen in Tokio nog kan tegenhouden. Dat heeft topman John Coates van het Internationaal Olympisch Comité zaterdag gezegd na een bijeenkomst in Sydney. Japan gaat momenteel gebukt onder een hevige opleving van de coronapandemie waardoor grote delen van het land, waaronder Tokio, nog tot zeker eind mei in een strenge lockdown zitten. De Olympische Spelen zouden van 23 juli tot en met 8 augustus 2021 gehouden moeten worden. In Japan wordt de roep om de Spelen uit te stellen steeds sterker. Een petitie die oproept tot het afgelasten van het sportevenement is al door meer dan 230.000 mensen ondertekend.
 • Een Zweedse tweeling heeft een creatieve oplossing bedacht om elkaar ondanks het reisverbod tussen Noorwegen en Zweden toch te kunnen blijven ontmoeten. Dat blijkt uit een video van persbureau AFP. Ola Berglund woont in Noorwegen, zijn tweelingbroer Pontus in Zweden. Reizen tussen de twee landen is vanwege de coronapandemie aan banden gelegd, waardoor hun wekelijkse bezoekjes bij elkaar thuis al zeker een jaar niet door kunnen gaan. De broers ontmoeten elkaar daarom op een brug op de grens tussen de twee landen: de ene aan de ene kant, de ander aan de andere, met netjes twee meter afstand ertussen. Het duo heeft zo hun 72ste en hun 73ste verjaardag al gevierd.
  Twitter avatar AFP AFP News Agency VIDEO: Due to the pandemic, Swedish twins Ola and Pontus Berglund meet on a bridge that links Norway and Sweden every Saturday, each carefully on their side of the border, toting camping chairs, thermoses, sandwiches, and plenty of good cheer https://t.co/JzK9e2SE45

Terrassen in België weer open en avondklok afgeschaft

In België mogen de terrassen zaterdag weer open. Klanten kunnen vanaf 08.00 uur een drankje bestellen en kunnen vervolgens tot 22.00 uur blijven zitten. Verder mogen nachtwinkels weer tot 22.00 alcohol verkopen. De horeca in het land was sinds 19 oktober 2020 gesloten.

Over de regels van de heropening van de terrassen was lang onduidelijkheid. Door horeca-uitbaters werd aangenomen dat gasten op de terrassen van elkaar gescheiden mochten worden met schermen van plexiglas, zoals bij de vorige heropening het geval was, maar uit richtlijnen van de overheid bleek vrijdag dat schermen niet toegestaan zijn en tafels op anderhalve meter afstand van elkaar geplaatst moeten worden. Verschillende burgemeesters hebben laten weten niet onmiddellijk boetes te gaan uitdelen bij horecazaken die toch van de schermen gebruikmaken.

De avondklok in België werd in de nacht van vrijdag op zaterdag afgeschaft, wat voor bewoners van Brussel een bijzondere situatie opleverde. In de Belgische hoofdstad gold de avondklok vanaf 22.00 uur in plaats van middernacht, zoals in de rest van het land. Toch ging de afschaffing van de maatregel pas om middernacht in, waardoor Brusselaars op vrijdagavond tussen 22.00 en middernacht twee uur verplicht binnen moesten blijven. De avondklok gold ook sinds 19 oktober 2020.

Het aantal coronabesmettingen in België neemt al een paar weken af. Afgelopen week werden per dag gemiddeld 2.957 besmettingen met het coronavirus geregistreerd en werden elke dag gemiddeld 180 patiënten in het ziekenhuis opgenomen met verschijnselen van Covid-19.

Lees ook: De professor die België sinds oktober de coronacrisis door loodst

Welkom in dit blog

Hier houdt NRC de laatste ontwikkelingen omtrent de wereldwijde coronapandemie bij. Dit waren de belangrijkste ontwikkelingen van vrijdag 7 mei:

 • De GGD’s moeten nog duizenden voltijdbanen vullen voordat de voor juni geplande grootschalige prikevenementen kunnen beginnen. Er zijn momenteel zevenduizend van de dertienduizend benodigde voltijdbanen ingevuld.
 • De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft het Chinese coronavaccin Sinopharm goedgekeurd voor noodgebruik. Het is het eerste vaccin dat in een niet-westers land is ontwikkeld dat fiat krijgt van de WHO.
 • Bij de resterende speelrondes in het betaald voetbal in mei zijn definitief geen toeschouwers welkom. Volgens het demissionaire kabinet ontbreekt de juridische basis om publiek met negatieve coronatests toegang te geven tot publieksevenementen.
 • De Rotterdamse ziekenhuizen Maasstad en Ikazia kunnen niet garanderen dat ze extra zorg kunnen leveren tijdens het Eurovisie Songfestival later deze maand.
 • Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie roept de Verenigde Staten op hun voorraden coronavaccins te exporteren naar landen waar een tekort is en niet alleen te kijken naar het vrijgeven van patenten.
 • De Amerikaanse stad New York wil naast inwoners nu ook toeristen vaccineren tegen Covid-19. Burgemeester Bill de Blasio maakte vrijdag via Twitter bekend „mobiele vaccinatielocaties” te plaatsen op „iconische” plekken in de stad.
Lees hier het hele coronablog van vrijdag 7 mei terug